Otroci, po svetu je še vedno 152 milijonov otrok prisiljenih delati, bi morali prenehati delati na poljih in začeti uresničevati svoje sanje.

Ob današnjem svetovnem dnevu preprečevanja otroškega dela v Mednarodni organizaciji za delo (ILO) pozivajo, da bi morali otroci prenehati delati na poljih in začeti uresničevati svoje sanje. Opozarjajo, da je po svetu še vedno 152 milijonov otrok prisiljenih delati.

Vsak sedmi otrok dela v kmetijskem sektorju

Čeprav je otroško delo prisotno v vseh gospodarskih panogah, vsak sedmi otrok dela v kmetijskem sektorju, opozarjajo v ILO. »Resno delo v socialni zakonodaji se vedno začne z zaščito otrok,« je dejal prvi direktor ILO Albert Thomas. Organizacija letos obeležuje stoletnico napredovanja socialnih pravic in promoviranja dostojnega dela. V zadnjih sto letih je organizacija vključila zaščito otrok v svoj statut, ena od prvih sprejetih konvencij pa je bila o minimalni starosti v industriji.

Na pereč problem otroškega dela tudi opozorilo iz Bruslja

V sklopu 108. rednega zasedanja Mednarodne konference dela v Ženevi se bodo področju preprečevanja otroškega dela med drugim posvetili na razpravi v četrtek. Na pereč problem otroškega dela pa opozarjajo tudi v Bruslju. Evropska unija ob današnjem dnevu skupaj z mednarodnimi partnerji poudarja svojo močno zavezo pri zagotavljanju temeljnih človekovih pravic vsakemu otroku ter poziva k izničenju otroškega dela, so sporočili iz Evropske komisije. Spomnili so še na nekatere projekte, kjer spodbujajo boj proti otroškemu delu ter zaščito otrok v konfliktih, med drugim v Siriji in Jemnu. »EU bo še naprej prvak v boju za pravice otrok po vsem svetu, da bomo zgradili boljšo sedanjost in boljšo prihodnost za mlade generacije,« so še sporočili iz Bruslja.

Zaveza h končanju otroškega dela do leta 2025

ILO je svetovni dan preprečevanja otroškega dela zagnal leta 2002, da bi opozoril na globalno razsežnost otroškega dela in predstavil ukrepe za preprečevanje otroškega dela. Svetovni voditelji so leta 2015 sprejeli cilje za trajnostni razvoj, v okviru katerih so se zavezali h končanju otroškega dela do leta 2025.