Hrvaška je junija zabeležila najvišjo rast cen rib in morskih sadežev v Evropski uniji, ki so se v primerjavi z lanskim letom podražili za osem odstotkov. Slovenija pri tem izstopa, saj se cene v istem obdobju niso spremenile. Kljub višjim cenam Hrvati še vedno pojedo približno dvakrat več rib kot Slovenci.

Izstopata Hrvaška in Grčija

Po podatkih Eurostata so se cene rib v Grčiji v enem letu zvišale za sedem odstotkov, na Portugalskem in v Romuniji za pet, v Španiji za tri in v Italiji za dva odstotka. Nekatere države pa so beležile nasprotni trend - na Finskem so se cene rib pocenile za štiri odstotke, v Estoniji za dva in na Švedskem za en odstotek. V Franciji, Avstriji in na Slovaškem sprememb ni bilo. Hrvati tako vodijo.

Poraba rib je po državah precej različna. Povprečen prebivalec Hrvaške poje 22,1 kilograma rib na leto, kar je malenkost manj od evropskega povprečja (23,7 kg). Slovenci jih zaužijejo občutno manj, le 11,7 kilograma. Najmanj rib pojedo Madžari (6,5 kg), največ pa Portugalci, kjer posameznik v povprečju zaužije kar 56,5 kilograma rib in morskih sadežev na leto.