Nacionalni laboratorij za aviarno influenco je danes potrdil še eno okužbo laboda grbca z visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N8. Če je virus visoko patogen, to pomeni, da v organizmu povzroči hude okvare različnih organov in tkiv, kar privede do njihove odpovedi in do visokega pogina ptic. Tudi tokrat so poginjeno ptico našli na Obali, na rtu Ronek, ki je blizu prvega odkritja okuženega laboda.

Foto: Krajinski park Strunjan

Pred tem, v petek, 20. novembra, je namreč center za obveščanje dobil obvestilo, da so ob morju našli poginjenega laboda grbca. Veterinarsko higienska služba, ki odvaža poginjene živali, je vzorec ptice še isti dan dostavila nacionalnemu referenčnemu laboratoriju za aviarno influenco, ki deluje v sklopu nacionalnega veterinarskega inštituta veterinarske fakultete, tam pa so v ponedeljek potrdili okužbo z visokopatogenim virusom podtipa H5N8, ki zdaj kroži po Evropi, poroča spletni Dnevnik.

Zanj za zdaj velja, da za ljudi ni nevaren, povzroča pa veliko gospodarsko škodo, če se razširi med domačo perutnino.

Človek je prenašalec

Vodja laboratorija dr. Brigita Slavec meni, da je okužba povezana s selitvami ptic. »V jesenskem času ptice selivke, med njimi tudi vodne ptice, prihajajo iz severnih krajev v svoja prezimovališča, kjer se na manjših površinah zadržuje večje število ptic. Pojav virusa je bil pričakovan, saj so že pozno poleti poročali o pojavih visokopatogene oblike H5N8 pri prostoživečih pticah v Rusiji in Kazahstanu, od koder prihajajo ptice prezimovat v Evropo,« nam je pojasnila Slavčeva.

Mogoče je res bilo majhno presenečenje, saj smo pričakovali, da se bodo prvi primeri tako kot doslej pojavili na vzhodu države, kjer prezimuje večina vodnih ptic v Sloveniji. Smo pa na Primorskem tudi leta 2017 visokopatogeni sev H5N8 potrdili pri enem labodu grbcu.

Glavnina dosedanjih izbruhov ptičje gripe je bila na Štajerskem in v Pomurju. Je to, da se je zdaj pojavila na Obali, presenečenje? »Mogoče je res bilo majhno presenečenje, saj smo pričakovali, da se bodo prvi primeri tako kot doslej pojavili na vzhodu države, kjer prezimuje večina vodnih ptic v Sloveniji. Smo pa na Primorskem tudi leta 2017 visokopatogeni sev H5N8 potrdili pri enem labodu grbcu,« je za spletni Dnevnik pojasnila vodja nacionalnega laboratorija za aviarno influenco. Sicer pa je za labode znano, da letijo daleč. V enem dnevu lahko naredijo tudi sto in več kilometrov, tako dobri letalci so.

Letos pregledali 183 prostoživečih ptic

V nacionalnem laboratoriju za aviarno influenco so od začetka leta do sredine prejšnjega tedna pregledali 183 prostoživečih ptic, od tega 92 vodnih, 55 ujed in sov ter 36 pevk. Poleg tega so pri domači perutnini testirali 86 jat kokoši, puranov, rac… Pri nobenem od testiranih vzorcev niso potrdili podtipov H5 ali H7, ki običajno povzročata povečane pogine predvsem pri domači perutnini. Pri prostoživečih pticah so ugotovili nekaj različnih nizko patogenih sevov, kot so H2, H3 in H16.