Obtoženka je bila lani obsojena na 20 let zapora. Sodnica je na ponovnem sojenju izključila javnost, kar bi lahko pomenilo novo sodno prakso.

Slovenska sodišča znajo biti poslej prazna, če se bo zadnja sodna praksa mariborske sodnice Simone Murko razširila – kar zadeva predstavnike sedme sile in drugo javnost. Namreč, okrožna sodnica je nedavno s sklepom, pod katerega je sicer podpisan celotni sodni senat z drugim sodnikom Boštjanom Polegekom in tremi sodniki porotniki na čelu, skoraj povsem izključila javnost s ponovnega sojenja (sicer obsojeni) morilki Medihi Hromadžić.

Sojenja za zaprtimi vrati

Sodnica je sojenje začela z izjavo, da bo javnost izključena pri zagovoru obtožene, pričanju psihiatra Mladena Vrabiča in oškodovanke Iznade Hromadžić. To pa je bil le začetek, saj je Murkova v nadaljevanju naštela še ducat prič, ki jih bodo ponovno zaslišali, a tokrat za zaprtimi vrati sodne dvorane. Del sojenja poteka za zaprtimi vrati ni novost, vendar le v delu, ko so govorili o intimnih delih življenja bodisi obtožencev bodisi oškodovancev. Toda po oktobrski noveli zakona o kazenskem postopku, tako sodnica Simona Murko, se lahko o (ne)tajnosti postopka izrečejo tudi obtoženci in oškodovanci.

Obtožena novinarjev ne želi blizu

Če je okrožna državna tožilka Tadeja Majcen še predlagala izključitev javnosti, ko bo na prostor za priče stopil izvedenec psihiatrične stroke mag. Mladen Vrabič, pa je bila obtožena Mariborčanka Mediha Hromadžić neizprosna do predstavnikov medijev, da novinarjev ne želi blizu. Tudi njena mati Iznada, slednjo je marca predlani poskušala umoriti, je zahtevala podobno, a naposled le popustila. Njuno željo je sodnica upoštevala, a sočasno javnost izključila tudi s pričevanja ljudi, ki bodo kar koli povedali o družinskih razmerah, ki so pred umorom sestre dvojčice Mersihe Hromadžić vladale v družini.

Čutiti pa je bilo, da je mama hčerki oprostila, kot je tudi sama dejala na prvem sojenju, ki je še bilo javno, in se je tudi tokrat odpovedala možnosti, da bi zoper hčerko priglasila premoženjsko-pravni zahtevek in od nje zahtevala odškodnino za povzročene telesne in duševne bolečine.

Če se bo tovrstna praksa o izključevanju javnosti s sojenj zaradi razkrinkanja družinskih vezi in drugih družinskih intimnosti zares naselila v slovenske sodne dvorane, bo poslej le malo procesov z medijsko prisotnostjo. Slovenija namreč slovi po tem, da je večina najhujših kaznivih dejanj storjena znotraj ožjega družinskega kroga.