Po tistem, ko so mariborski dijaki zaradi protestnega shoda za vrnitev v šolske klopi prejeli kazni in pozive na zagovor pred sodnikom, je ministrica za izobraževanje Simona Kustec ocenila, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, “da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja”. To je prvi korak v svet odraslosti, je še dejala.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport je njihova prva in osrednja pristojnost ta, da poskrbijo za hitrejše varno odprtje srednjih šol. “Pristojnosti, ki so povezane z zbiranjem ljudi, pa so v pristojnosti drugega ministrstva,” je še povedala v odzivu na dogajanje glede protesta dijakov v Mariboru na današnji vladni novinarski konferenci o covidu-19.

Ob tem je ministrica dijakom namenila posebno zahvalo, ker so “potrpežljivo čakali na vrnitev in solidarno pomagali celotni državi, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da bodo v prilagojeni obliki znova pridobivali znanje v prostorih šole”.

V iniciativi Zahtevamo šolo za skupinski upor

Mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so namreč pred dnevi prejeli globe in pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu “ustrahovanju”.

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, po pošti petim osebam poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

STA