Cene čokolade so v zadnjem času doživele gromozansko podražitev, ki ne kaže znakov umirjanja. Proizvajalci so se na rast stroškov surovin odzvali s kombinacijo zvišanja cen in zmanjšanja embalaže, kar je pojav, ki ga potrošniki občutijo kot dvojni udarec po denarnici, piše Žurnal24.
Zmanjšajo pakiranje in še dvignejo ceno
Združenje potrošnikov Hamburg opozarja na drastičen primer pri švicarskem velikanu Lindt & Sprüngli GmbH. Ta je pri čokoladi "Excellence Cacao Pur" zmanjšal pakiranje z 80 gramov na zgolj 50 gramov, hkrati pa ceno zvišal s 3,99 na 4,99 evra.
Kombinacija manjšega izdelka in višje cene se v končni ceni na gram pozna kot podražitev za kar 100,1 odstotka. Podobnim strategijam so se hitro pridružili tudi konkurenti, kot je Milka, pri čemer so v mnogih primerih podražitve dosegle okoli 50 odstotkov.
Bo čokolada postala luksuz?
Lindt zvišanje cen opravičuje s strmim dvigom cen kakava, ki so v letu 2024 dosegale zgodovinske rekorde, predvsem zaradi vremenskih razmer in tržnih špekulacij. A kljub rekordnim stroškom surovin je Lindt & Sprüngli lani celo povečal prihodke za 7,8 odstotka.
Analitiki pa pričakujejo nadaljnje zvišanje cen, saj sta Slonokoščena obala in Gana, največji svetovni izvoznici kakava, že napovedali nadaljnje zvišanje nabavnih cen. Hkrati bi se lahko zmanjšala poraba čokolade, saj si mnogi potrošniki izdelkov ne bodo mogli več privoščiti.