Koalicijska pogodba je parafirana. Kaj napoveduje?

Predsedstvo SD je sporočilo, da se je seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe ter potrdilo njeno parafiranje. Potrdili so tudi ministrske kandidate stranke ter vodjo poslanske skupine in njenega sekretarja. Koalicijska pogodba je tako usklajena med vsemi bodočimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano, so sporočili iz Gibanja Svoboda.

Predsedstvo SD je potrdilo koalicijsko pogodbo, kar pomeni, da je koalicijska pogodba usklajena med vsemi tremi partnericami bodoče koalicije. Pred dokončnim podpisom pa morajo koalicijsko pogodbo potrditi še vsi ostali organi strank bodoče koalicije.

Predsedstvo SD je na današnji dopisni seji potrdilo kandidate za ministre; Tanjo Fajon kot kandidatko za ministrico za zunanje in evropske zadeve, Matjaža Hana kot kandidata za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Dominiko Švarc Pipan kot kandidatko za ministrico za pravosodje in Aleksandra Jevška kot kandidata za ministra za kohezijo in regionalni razvoj, so sporočili iz stranke. Predsedstvo je podalo tudi soglasje za imenovanje Janija Prednika kot vodje poslanske skupine in Mira Pretnarja kot sekretarja poslanske skupine stranke, poroča STA.

Prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti

V koalicijski pogodbi so po navedbah SD dosegli jasen prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti, utrditev demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, zavarovanje neodvisnosti medijev in močno partnersko vlogo civilne družbe, usmeritev v nov razvojni zagon z dvigom dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod ter v kakovost in dostopnost javnih storitev, ter vrnitev Slovenije v jedro Evropske unije, utemeljeno na vladavini prava, poroča STA.

V stranki so kot najpomembnejše izpostavili premik od neoliberalizma h krepitvi razvojne in socialne vloge države. To se po njihovem mnenju kaže tudi z obljubo o progresivni obdavčitvi premoženja ter poudarkom na vsebinah, kot so krepitev javnih storitev, aktivna vloga države pri oblikovanju razvojne politike ter nujnih družbenim dogovorom med socialnimi partnerji in generacijami.

Med petimi konkretnimi cilji, ki so jih v SD v času predvolilne kampanje predstavljali ljudem, je bil pregled pri specialistu v 30 dneh. V koalicijski pogodbi so dosegli dogovor o zakonu za skrajševanje čakalnih dob, prednostno v javnih zdravstvenih zavodih, rešitev za ljudi brez osebnega zdravnika, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in celovita prenova financiranja javnega zdravstva ter njegova boljša organizacija, so našteli.

Postopen prehoda na 32-urni delovni teden pa bodo ob dogovoru socialnih partnerjev predvideli kot možnost, so sporočili iz SD.

Dvig pokojnin in minimalnih plač

V kampanji so obljubljali minimalno pokojnino v višini 700 evrov, v koalicijski pogodbi pa je zapisano, da bo za polno pokojninsko dobo v letu 2023 dosegla 738 evrov in se nato redno usklajevala. Dogovorili so se tudi za širšo dostopnost varstvenega dodatka za vse z najnižjimi pokojninami. Po pogodbi naj bi minimalna plača s prihodnjim letom znašala najmanj 800 evrov neto.

Zavzemali so se za brezplačno šolsko prehrano in brezplačen vrtec. Brezplačno šolsko prehrano bodo uvedli takoj, do konca mandata pa sledi oblikovanje modela brezplačnega vrtca. Zavezo za izgradnjo 10.000 javnih najemnih stanovanj so v koalicijskem dogovoru podvojili na 20.000 do leta 2030, dodali pa so še nadzor nad najemnim trgom in možnost regulacije najemnin.

Žico bodo odstranili z meje, floto helikopterjev pa povečali

Pogodba sicer zajema še marsikaj, izbrali smo nekaj najbolj zanimivih poudarkov. Prekrškovne in kazenske postopke proti fizičnim osebam zaradi kršitev protikoronskih ukrepov naj bi odpravili. Do konca leta naj bi rezilno žico na meji s Hrvaško odstranili. Povečali naj bi floto helikopterjev za naloge zaščite in reševanja. S požarnim skladom bi tako poklicnim kot prostovoljnim gasilcem omogočili več finančnih sredstev.

S ciljem odprave prekarnosti in zagotavljanja odgovornega dela naj bi v sodelovanju s stroko in civilno družbo pripravili strategijo, standarde prekarnosti in ukrepe za njeno odpravo z jasnimi časovnimi roki. Pri tem naj bi javni sektor deloval kot zgled. S spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti bo odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih, uvedli bodo konkurenčno prepoved dela