Na NIJZ bodo danes predstavili člane nove posvetovalne skupine za covid-19 in usmeritve obvladovanja širjenja novega koronavirusa.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje danes predstavili izzive spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. Po informacijah STA bodo predstavili tudi člane posvetovalne skupine za covid-19, ki bo odslej delovala v okviru NIJZ, in usmeritve obvladovana širjenja novega koronavirusa.

Ni za pričakovati semaforja ukrepov

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel bodo aktualne in prihodnje izzive spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni javnosti predstavili po 10. uri.

Po neuradnih informacijah STA bodo javnosti med drugim predstavili člane nove posvetovalne skupine za covid-19, ki jo bo, kot je že znano, vodil Fafangel in bo po novem delovala v okviru NIJZ. Eržen je pred časom napovedal, da bo skupina sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij.

Bešič Loredan je ob nastopu funkcije napovedal, da bo junija predstavljen le del strategije, v celoti pa bo pripravljena do 15. septembra.

Konkretnih epidemičnih ukrepov po neuradnih informacijah STA danes sicer še ne bodo predstavili, pač pa bodo predstavili različne možne scenarije razvoja epidemije covida-19, na podlagi katerih bo nato posvetovalna skupina oblikovala predloge morebitnih epidemičnih ukrepov. Ob manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema zaradi lažje oblike covida-19 po različici omikron sicer ni pričakovati t. i. semaforja ukrepov.

Število potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji v zadnjih tednih narašča. Minuli teden so pri nas potrdili okoli 4170 primerov koronavirusnih okužb, približno 1370 več kot teden prej. Rahlo je v vzponu tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19. Nekdanja vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Mateja Logar je pred dvema tednoma za STA sicer ocenila, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki. Zato predlagala povečanje dostopa do testiranja.

DZ bo nadaljeval obravnavo pretežno opozicijskih predlogov

DZ bo danes nadaljeval izredno sejo, na kateri obravnavajo številne opozicijske predloge. Dan bodo začeli z obravnavo novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki jo predlaga SDS. Če bodo nadaljevali z večjo dinamiko, kot jo predvideva časovnica, pa bi lahko že danes odprli tudi razpravo o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Glede na časovnico bodo danes poslanci zagotovo znova spregovorili tudi o predlogu deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu. Ker predlog na matičnem delovnem telesu ni dobil podpore, o njem na seji niti ne bodo glasovali.

V ponedeljek so poslanke in poslanci zasedanje zaključili s splošno razpravo predloga novele zakona o odvetništvu, s katero SDS predlaga odpravo polovičnega plačila odvetniških storitev v zadevah zastopanja po uradni dolžnosti in v zadevah brezplačne pravne pomoči. Poslanec te stranke Andrej Hoivik je ob koncu dneva strnil, da so se med 14 obravnavanimi predlogi s koalicijo ujeli pri štirih, kar ga navdaja z optimizmom. Eden takih je predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki mu koalicija sicer napoveduje podporo v prvem branju, a tudi dopolnila v nadaljevanju postopka.

Razprava o noveli zakona o nalezljivih bolezni danes ali jutri

Bodo pa v sredo glasovali o tem, ali naj zakonodajno pot nadaljuje predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih. Ta je del paketa socialne zakonodaje, ki ga je v parlamentarno obravnavo vložila poslanska skupina NSi, o čemer bo novinarjem v DZ ob robu seje spregovoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Glede na odprto časovnico bi lahko DZ danes obravnaval tudi predlog SDS za novelacijo zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je podprla tudi vlada, a meni, da ga je treba z dopolnili izboljšati.

Zadnja točka v prvem delu seje, ki se bo zaključil z glasovanji o vseh omenjenih predlogih v sredo, pa bo predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga predlaga koalicija in želi med drugim odpraviti ugotovljeno neustavnost dela zakona. Je pa vprašanje, ali se je bodo poslanke in poslanci uspeli lotiti že danes ali pa šele v sredo.

STA