Ob spremembi vremena in padcu temperatur velja poskrbeti za večjo odpornost vrtnin. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, svetuje, da plodovke, zlasti paradižnik, še pred dežjem poškropimo s pripravkom iz morskih alg, lahko uporabimo tudi aminokisline. Bakrene pripravke pa v primeru okužbe z bakterijo uporabimo pri papriki, ki je letos nekoliko poznejša, in kapusnicah. Pri motovilcu in radiču moramo biti pozorni na pojav pepelaste plesni, v primeru okužb uporabimo listna gnojila. 

Paradižnik na marsikaterem vrtu letos ni v najboljši kondiciji. Poleg alg lahko pri njem uporabimo, če je še vedno prisotna krompirjeva plesen, pripravke na osnovi bakra. Pri kumarah in bučkah strokovnjakinja svetuje uporabo pripravka iz morskih alg, s čimer jih okrepimo, kakršnokoli drugo varstvo pa v tem trenutku ni več smiselno. Velja bi biti pozoren pri odstranjevanju kumar in bučk z vrta. Pomembno je, ker je listna masa okužena s številnimi rastlinskimi boleznimi, da odstranimo prav vsak list in ničesar ne puščamo na gredah.