Maltodekstrin je vrsta ogljikovega hidrata, ki ga najdemo v različnih oblikah. Kot čist bel prašek se uporablja v kulinariki in športni prehrani, lahko pa je raztopljen v tekočinah, na primer v športnih napitkih in medicinskih prehrambnih raztopinah. Pogosto je del trdnih izdelkov – bonbonov, čokoladic in žitnih ploščic, pa tudi pekovskih izdelkov.
Gre za snov, podobno navadnemu sladkorju, a s kompleksnejšo zgradbo – tvorijo jo daljše verige sladkorjev. Nastane z razgradnjo škroba v postopku hidrolize – kot prašek brez izrazitega okusa, ki se v vodi hitro raztopi. Prav zaradi teh lastnosti je v živilski industriji pogosto rabljen kot sladilo, zgoščevalec, polnilo in sredstvo za izboljšanje teksture.
»Brez sladkorja«?
Maltodekstrin se pogosto skriva tudi v izdelkih z oznako »brez sladkorja«. Ker gre za polisaharid, ga proizvajalci hrane sicer ne morejo označiti kot sladkor, »vendar ima prav tako visok vpliv na krvni sladkor, podobno kot nekatera druga pogosta živila«, opozarjajo v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor.
Deljena mnenja o njegovi (ne)škodljivosti
Mnenja o tem, ali je maltodekstrin škodljiv ali ne, so precej različna. V določenih primerih je lahko problematičen, saj se v telesu hitro prebavi in poviša krvni sladkor. To je še posebej pomembno za sladkorne bolnike in osebe z inzulinsko rezistenco – hitro sproščanje glukoze namreč obremeni trebušno slinavko in poslabša presnovo. Prav tako lahko povzroči težave tistim, ki so občutljivi na hitro nihanje sladkorja.
Iz ZD Adolfa Drolca Maribor pojasnjujejo, »da je hitrost absorpcije odvisna tudi od tega, iz kakšnega škroba je narejen in kako je predelan«.
Pomembna pa je še količina maltodekstrina v posamezni porciji hrane. »Če hrano kombiniramo z drugimi živili, lahko upočasnimo dvig krvnega sladkorja«, dodajo.
Priporočila in pozitivni vidiki uporabe
Zdravstveni strokovnjaki iz ZD Adolfa Drolca Maribor poudarjajo, da ljudje s sladkorno boleznijo navadno prejmejo natančne informacije o prehrani od medicinskih strokovnjakov, medtem ko povprečen kupec teh znanj pogosto nima. Zato svetujejo: »Vedno preberite seznam sestavin na embalaži, saj je tam vedno naveden. Prav tako bodite pozorni na skupno količino ogljikovih hidratov, ne samo na sladkorje«.
Hkrati opozarjajo, da uživanje maltodekstrina ni vedno škodljivo. Uporabljajo ga na primer športniki po vadbi za povrnitev energije. Prav tako pacientom pred operacijo velikokrat dajejo napitke z maltodekstrinom za preprečevanje negativnih učinkov, kot so težave z inzulinom ali izguba mišične mase.
Kje v Mariboru ga lahko najdete?
Maltodekstrin se skriva v številnih živilih, ki jih brez težav najdete tudi v Mariboru.
V čisti obliki je na voljo v športnih trgovinah. Kot sestavino pa ga najdemo predvsem v prehranskih dopolnilih v lekarnah ter v bio in specializiranih trgovinah.
Poleg tega je prisoten še v številnih izdelkih, ki jih najdemo v običajnih živilskih trgovinah – od instant kav in proteinskih napitkov do slaščic, ter celo v pekovskih izdelkih in sladkarijah. Ne manjka ga niti v nekaterih instant juhah, začimbnih mešanicah in solatnih prelivih.