Nekatere regije postajajo vse bolj problematične, rogaški dom starostnikov pa je postal novo žarišče okužb.

FOTO: gov.si

Na današnji novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin ob visokem številu okužb opozoril, da epidemiološka slika v državi ostaja zaskrbljujoča. Včeraj je bilo zabeleženi 123 novih okužb, pri čemer je bilo testiranih 3123 posameznikov, kar je največ doslej. Število okužb se lahko v prihodnjih dneh še poveča, kar pomeni, da se lahko poviša tudi število bolnikov, ki bi potrebovali zdravstveno oskrbo. Le dve včerajšnji okužbi sta uvoženi, preostale pa so bodisi lokalnega, bodisi neznanega izvora.

Novo žarišče ponovno med starostniki

Kot zaskrbljujoče dejstvo Kacin izpostavi še novo žarišče okužb, ki se je pojavilo v Pegazovem domu starostnikov v Rogaški Slatini, kjer je okuženih 13 stanovalcev in 3 zaposleni, 10 starostnikov pa je že bilo premeščenih v splošno bolnišnico v Novem mestu. Problematična postaja tudi savinjska regija, zato je bil danes v celjski bolnišnici vzpostavljen covid-19 oddelek.

Dr. Lukanovič ne razume dvomljivcev

Novinarske konference se je udeležil tudi zdravnik dr. Adolf Lukanovič, ki je prebolel težjo obliko novega koronavirusa. »Bliža se jesen, bližajo se prehladna obolenja, ki jih težko oddelimo od začetnih kliničnih znakov in simptomov covid infekcij,« opozarja Lukanovič, ki pozove k cepljenju proti gripi, kar bi lahko pripomoglo k lažjemu razločevanju bolezni in obvladovanju novega koronavirusa.

»Bliža se jesen, bližajo se prehladna obolenja, ki jih težko oddelimo od začetnih kliničnih znakov in simptomov covid infekcij,« opozarja Lukanovič, ki pozove k cepljenju proti gripi, kar bi lahko pripomoglo k lažjemu razločevanju bolezni in obvladovanju novega koronavirusa.

Dr. Lukanovič poudari, da nevernikov, ki dvomijo v obstoj koronavirusa, ne razume, saj mu osebna izkušnja težke bolezni, ki je načela celo vitalne organe, narekuje, da po svojih močeh opozarja o resnosti bolezni, ki pustoši po svetu.

Covid-19 statistika

Spomnimo: v torek so v Sloveniji opravili 3123 testov na okužbo z novim koronavirusom, 123 jih je bilo pozitivnih. V bolnišnici se zdravi 61 bolnikov s covidom-19, enajst jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Eno osebo so iz bolnišnice odpustili, umrl ni nihče, je vlada objavila na Twitterju. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 188.353 testov na okužbo z novim koronavirusom.