Vlogo znanosti pri varnosti hrane bodo pristojni osvetlili tudi na konferenci v Ljubljani.
Brez znanosti ne bi bilo mogoče ohranjati varnosti hrane
Kot ob svetovnem dnevu izpostavljajo pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), brez znanosti ne bi bilo mogoče ohranjati varnosti hrane v dobavnih verigah, ki so pogosto razširjene po vsem svetu in prečkajo več meja. "Znanstveniki ocenjujejo in analizirajo tveganja za zdravje ljudi, povezana z znanimi, uveljavljenimi, nastajajočimi in pričakovanimi nevarnostmi na področju varnosti hrane, ter svetujejo oblikovalcem politik, živilskim podjetjem in potrošnikom pri sprejemanju varnih odločitev. Brez znanosti ne bi bilo mogoče ohranjati varnosti hrane v dobavnih verigah, ki pogosto segajo po vsem svetu in prečkajo več meja," so poudarili.
Opozorili so, da so za ohranjevanje varnosti hrane odgovorni vsi deležniki vzdolž verige preskrbe s hrano. Po njihovih navedbah varnost hrane ni le ključni element prehranske varnosti, temveč ima tudi ključno vlogo pri zmanjševanju bolezni, ki se prenašajo s hrano, njihovo breme pa najbolj prizadene revne in mlade. Poleg tega so bolezni, ki se prenašajo s hrano, vsako leto odgovorne za 420.000 smrti, ki bi jih lahko preprečili. Da je za preprečevanje tveganj ključno nenehno spremljanje, izobraževanje in izboljševanje praks na vseh ravneh prehranske verige, znanstveni napredek pa omogoča boljše razumevanje tveganj in razvoj inovativnih metod za njihovo obvladovanje, opozarjajo tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Kako se preverja varnost hrane?
Dodajajo, da se varnost hrane preverja skozi celovit sistem nadzora, v okviru katerega se sprejmejo tudi potrebni ukrepi, ki zagotavljajo, da živila, ki niso varna, ne pridejo v promet oziroma se nemudoma umaknejo iz prometa. Ob tem so vzpostavljeni tudi sistemi za prepoznavanje tveganj, povezanih z varnostjo živil, in sistemi odzivanja nanje. "Vsak izvajalec živilske dejavnosti mora opredeliti in obvladovati dejavnike tveganja, s sledljivostjo in medsebojnim obveščanjem o ugotovljenih neskladnostih pa je zagotovljena ustrezna zaščita potrošnikov in s tem zaščita javnega zdravja. Svojo odgovornost imajo tudi inšpekcijske službe, ki preverjajo, ali imajo izvajalci dejavnosti vzpostavljen ustrezen notranji nadzor. Nenazadnje so za varnost hrane odgovorni tudi potrošniki, in sicer z ustreznim ravnanjem z živili od trenutka nabave živil do priprave oziroma hranjenja živil doma," so podčrtali.
Varnost hrane je torej po mnenju pristojnih skupna odgovornost vseh členov v agroživilski verigi, državnih organov in potrošnikov, temeljiti pa mora na medsebojnem zaupanju in pravočasni izmenjavi informacij. Vlogo znanosti pri varnosti hrane z globalnega, regionalnega in nacionalnega vidika bodo pristojni osvetlili tudi na ponedeljkovi konferenci Varnost hrane: znanost v akciji, ki bo potekala v prostorih državnega sveta v Ljubljani. Dogodek poleg ministrstva, državnega sveta in uprave za varno hrano soorganizirata EFSA informacijska točka in European Declaration on Food in Technology and Nutrition Network. Konference se bo udeležila tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušić.
STA