“V kolikor bo število okuženih še naprej naraščalo, bo Slovenija prisiljena, kljub temu, da te ukrepe vsi sovražimo, v dejansko totalni lockdown in v drastično omejitev gibanja, kot jo poznajo v nekaterih drugih državah, ko ne smeš dlje kot 50 metrov od doma in samo v lekarno in trgovino,” je za Radio Ognjišče dejal Janez Janša.

Premier Janez Janša je za Radio Ognjišče med drugim spregovoril o soočanju z epidemijo. »Smo edina država na svetu, ki ima ustavno sodišče, ki meni, da je najbolj pristojno, ko gre za epidemijo, bolezni, ukrepe, obrambo, in to postaja nevarno z vidika zmožnosti normalnega funkcioniranja države,« je dejal. Opozoril je, da v slovenskem zdravstvenem sistemu nimamo več rezerv »in z veliko težavo vzdržujemo stanje, da tisti, ki zboli, dobi ustrezno zdravstveno oskrbo«.

Skrbi ga, da nekateri koronavirus obravnavajo kot zaveznika v spopadu z vlado in delujejo na način, »kolikor slabše za epidemijo, toliko bolje politično za nas, ker lahko bolj obtožujemo vlado«. V kolikor bo to število okuženih še naprej vztrajalo na tej visoki ravni, bo Slovenija prisiljena, kljub temu, da te ukrepe vsi sovražimo, v dejansko totalni lockdown, ko bo zaprtega tudi del gospodarstva, tudi pomemben del gospodarstva in v drastično omejitev gibanja kot jo poznajo v nekaterih drugih državah, ko ne smeš dlje kot 50 metrov od doma in samo v lekarno in trgovino. To bo enostavno alternativa, če ne želimo, da nam ljudje še dalje množično umirajo,” je še dejal Janša.

Janša: V zadnjih 15 letih se v zdravstvo ni vlagalo

Po njegovih besedah je eden od razlogov, da je v Sloveniji spopadanje z epidemijo težje, ta, da se v zadnjih 15 letih v zdravstvo, zdravstvene kapacitete in dolgotrajno oskrbo ni vlagalo oziroma se je vlagalo minimalno. »V preteklosti so delali študije o tem, kako rešiti dolgotrajno oskrbo, za kar so dali desetine milijonov evrov, s katerimi so zalagali svoje klientelistične prijatelje,« je še med drugim povedal za Radio Ognjišče.