Izvajalci izobraževanja nosijo riziko neudeležbe.

Po poročanju portala Žurnal24.si, naj bi bili udeležence, ki so se prijavili na izobraževanje za digitalni bon, kaznovani, če se izobraževanja ne udeležijo.

Osebe ki so se prijavile, morajo najkasneje pet dni pred pričetkom izobraževanja sporočiti, da jih ne bo. V nasprotnem primeru jih lahko doleti kazen, in sicer globa v višini 124 evrov plus DDV.

Če prijavljeni ne pride na izobraževanje ali ne opravi devetih ur izobraževanja, izvajalci ne dobijo povrnjenih stroškov.

“Na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo pozorno spremljamo izvajanje aktivnosti, vezanih na izobraževanje odraslih, starih 55 let in več, na področju digitalnih kompetenc. Pri izvajalcu Smart Naris smo zaznali nekatere nepravilnosti, zato bomo še danes pozvali Slovenski regionalno razvojni sklad kot skrbnika pogodb z izvajalci, da nemudoma začne postopek ugotavljanja morebitne kršitve pogodbe in skladno z ugotovitvami izvede morebiten odstop sodelovanja,” so pojasnili portalu.

Razpis zaračunavanja neudeležbe sicer ne prepoveduje, je pa direktor podjetja Smart Naris David Mohar zagotovil, da je zneska ne bodo zaračunavali: “Naš namen je polna zasedenost, ljudi smo prosili, naj pazljivo izberejo termin, da se bodo lahko udeležili, če so oni dobili termin, to pomeni, da ga nekdo drug ni dobil. Tudi če bo kdo dve uri prej sporočil, da ne more priti, bomo poklicali koga drugega, ampak če sploh ne javi, pa ne moremo.”

V nadaljevanju je še pojasnil, da je ministrstvo že seznanil, da bo k prijavi dodal še obvestilo o strošku v primeru neudeležbe, saj so izvajalci izobraževanja tisti, ki nosijo “riziko neudeležbe”.