Poleg koronavirusa se na Psihiatrični kliniki Polje v Ljubljani, kjer so sicer sprejeli bolnika s potrjeno okužbo, soočajo še s težavami z vodo, zato so eno od zgradb izpraznili tudi zaradi težav z legionelo, drugo pa namenili pacientom, ki bodo oboleli za covidom-19.

Vir: Mojmojster.net

Število obolelih z novim koronavirusom se enormno povečuje na ljubljanski Psihiatrični kliniki Polje, kjer se, kot poročajo Slovenske novice, pripravljajo na morebitni sprejem pacientov obolelih z novim koronavirusom. Odpustili so 10 odstotkov pacientov, predvsem kronične bolnike, ki so končali zdravljenje. Eno od stavb so tudi zaprli zaradi pojava bakterije leginola, medtem ko naj bi drugo namenili za morebitne bolnike s koronavirusom.

Obolelega preselili na infekcijsko kliniko

Pacienta z duševno motnjo so želeli na novo hospitalizirati, a so ugotovili sum na okužbo s koronavirusom. Slednje so potrdili tudi testi, zato so ga primerno izolirali in ga zaradi slabšega zdravstvenega stanja odpeljali na zdravljenje na infekcijsko kliniko. Tamkajšnji generalni direktor Bojan Zalar jim je dejal, da tam pacientov ne bodo več dolgo sprejemali, zato na kliniki urejajo izolacijske sobe tudi za duševne bolnike.

Poleg koronavirusa se spopadajo še s težavami z vodo. Eno od zgradb so izpraznili zaradi težav z legionelo, drugo so namenili pacientom, ki bodo oboleli za covidom-19.

Paciente iz drugih občin preusmerili na regijske klinike

Nekaj ležečih pacientov – skupaj okoli 70 od 600 – so morali, še poročajo Slovenske novice, zaradi reorganizacije prostorov odpustiti. Zalar je vseeno zatrdil, da da nikogar, ki je akutno bolan ali mora biti na zaprtem oddelku. Nekaterim pacientom so nekoliko skrajšali bivanje, paciente iz drugih občin preusmerili na regijske klinike, tiste s kroničnim potekom bolezni pa so napotili nazaj k svojcem. Le na urgentne preglede so skrčili tudi ambulantno delo.

Bojan Zalar, direktor klinike. Vir: arhiv klinike

Premalo zaščitne opreme, pacienti specifični

Direktor jih je še opozoril, da nimajo dovolj zaščitne opreme, predvsem, ker so njihovi pacienti specifični; pri sprejemu agitiranega pacienta mora sodelovati šest zdravstvenih delavcev, ki pa morajo biti vsi ustrezno zaščiteni, če je pacient okužen. Za tako obravnavo, poudarja Zalar, pa nimajo dovolj zaščitnih oblačil, niti mask in očal.

Odločili so se, je dejal Zalar, da zaščitno opremo za dvoje zdravstvene delavce naročijo na lastno, a so ugodno ponudbo odklonili, saj jim je država obljubila maske. »Mask še ni, zato si bomo vseeno za kratek čas drznili naročiti, ker življenje je vendarle bolj pomembno kot trenutna uredba. Zaloge za dve leti ne bomo kupovali, za teden dni pa ja,« za Slovenske novice pravi Zalar in opozarja, da nihče ne pomisli, da je njihova klinika zares potrebuje zaščito, saj so pacienti z duševnimi motnjami lahko kot tempirana bomba za širjenje koronavirusa.