Po mesecu dni nismo prišli do želenih odgovorov, saj so na zdravstvenem inšpektoratu dejali, da je za odgovore pristojen NIJZ, na NIJZ pa so zatrjevali, da je pristojen inšpektorat.

V preteklem mesecu smo poročali, da so v trgovinah okuženi številni zaposleni, a o njih ne govori nihče. Preverili smo, kakšno je stanje in trgovine, ki so nam odgovorile, so priznale posamične okužbe zaposlenih. Njihove odgovore najdete TUKAJ.

V sindikatu opozarjajo, da nad okužbami ni nadzora

»Dejstvo je, da zaznavamo okužbe, da je precej okuženih in da gredo ljudje v karanteno selektivno. Nekateri povedo, da so bili v stiku z okuženim sodelavcem, pa jih ne pošljejo v karanteno,« nam je tedaj povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovin Slovenije Ladislav Rožič in poudaril, da ni posebnega nadzora nad tem. Opozoril je tudi o alergijskih reakcijah in povedal, da nekateri zaposleni v delovnem času na blagajni ne smejo piti niti vode.

Že pred mesecem dni smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje in jim poslali naslednja vprašanja:

– V preteklih dneh smo na našem portalu poročali o okužbah v trgovinah in odziv sindikata trgovcev. Zanima me, kakšne so vaše izkušnje?
– Kako sodelujete s trgovinami?
– Ste zaznali kakšne kršitve?
– Pa sicer, imate morda statistične podatke, koliko trgovcev je že bilo ali je okuženih in koliko trgovcev je bilo v karanteni?

Ker po dveh tednih odgovorov nismo prejeli, smo jih znova zaprosili, da nam odgovorijo na novinarska vprašanja. Prejeli smo odgovor: »Z vprašanji se morate obrniti na ZIRS, ki opravlja inšpekcijski nazor.«

V tednu dni opravljenih 475 nadzorov

Po tem smo enaka vprašanja poslali tudi na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ki je pristojen za nadzor spoštovanja vseh vladnih odlokov v povezavi z nalezljivo boleznijo COVID-19. Ob nadzoru gostinskih in trgovskih objektov preverjajo tudi uporabo oz. spoštovanje priporočil NIJZ glede na posamezno dejavnost.

Na področju gostinstva in trgovine je bilo opravljenih 475 nadzorov, natančneje od tega 250 v gostinstvu, 225 pa v trgovinah. Izrečenih je bilo 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 EUR.

Poslali so nam podatke o nadzorih ZIRS za obdobje od 12. do vključno 18. oktobra. »Na področju gostinstva in trgovine je bilo opravljenih 475 nadzorov, natančneje od tega 250 v gostinstvu, 225 pa v trgovinah. Izrečenih je bilo 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 EUR,« so zapisali. Na vprašanje o podatku koliko trgovcev je že bilo ali je okuženih in koliko trgovcev je v karanteni, pa smo prejeli odgovor naj se obrnemo na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tako po mesecu dni, nismo prišli do želenih odgovorov, saj so na zdravstvenem inšpektoratu dejali, da je za odgovore pristojen NIJZ, na NIJZ pa so zatrjevali, da je pristojen inšpektorat.