Epidemija počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90.

Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli jutri, napovedujejo v analizi epidemije v Sloveniji na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). Kot so pojasnili, so v analizi uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije v preteklosti.

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so na IJS predpostavili, da smo v Sloveniji z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,90. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Predpostavili so, da je imunih 3,5x toliko kot potrjeno okuženih. Prav tako so upoštevali, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica* in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 611 . Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 611 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,90, bi lahko to stanje dosegli v prvi polovici junija, ocenjujejo na IJS.