Koalicijski vrh se je danes sestal na Brdu pri Kranju in začrtal izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi stanovanjske politike.

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju na Brdu pri Kranju začrtali izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju. Reformo bodo začeli na spodnjem delu plačne lestvice in z odpravo plačnih nesorazmerij, v nadaljevanju bodo iskali skupno osnovno za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev, je dejal premier Robert Golob.

Enotnega plačilnega sistema ni več

Po premierjevih besedah se po pregledu analize stanja v koaliciji strinjajo, da enotnega plačnega sistema že nekaj časa ni več. “Pred tem si ne bomo zatiskali oči, temveč bomo ta sistem reformirali,” je dejal Golob.

Na današnjem koalicijskem vrhu so tako sprejeli več sklepov, na katerih bo temeljila reforma. Osnovna usmeritev je, da v javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne. “Nedopustno je, da imamo plačne razrede, ki so pod minimalno plačo,” je poudaril premier.

Sledili bodo tudi nekaterim predlogom, ki so jih dobili v zadnjih tednih, in sicer da bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju ena proti sedem.

Prav tako bodo iskali skupno osnovno za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. “Ta del usklajevanj je zelo pomemben, ker ne želimo vsako leto znova odpirati, ali je sistem še vedno enoten,” je pojasnil.

Rešitve za reformo bodo iskali tudi v več “stebrih oziroma panogah s panožnimi dogovori“. Z njimi bodo skušali doseči tudi vsaj delno avtonomijo panog, kako naj posamezna panoga ureja plačna razmerja znotraj stebra. Kot je dodal premier, jim hkrati želijo predati tudi del odgovornosti za urejanje medsebojnih razmerij.