Renkovci, Prekmurje. Na prvi pogled deluje zgolj klasičen urejen kompleks rastlinjakov v ravninski pokrajini ob Muri. A ko vstopiš v notranjost, je hitro jasno, da pri LUŠTu pridelava paradižnika še zdaleč ni samo delo, ampak je organiziran, tehnološko podprt proces z močno lokalno noto in mislijo na prihodnost.
Paradižnik, ki so ga danes zjutraj pobrali v Renkovcih, bo že jutri na trgovskih policah po vsej Sloveniji. Včasih tudi še isti dan. In to je proces, ki ga pri LUŠTu izvajajo vsak dan, že več kot desetletje.
»Za vsak zaboj vemo, kdaj je bil obran in kdo ga je obral,« pove eden izmed izkušenih sodelavcev, ki že več let dela v rastlinjaku.
[[image_1_article_77164]]
V notranjosti je presenetljivo prijetno – čeprav je zunaj še hladno pomladno jutro, tukaj temperature uravnavajo s pomočjo geotermalne energije. Toplota iz globin zemlje poganja rast paradižnikov tudi v mesecih, ko v Prekmurju že diši po zimi.
[[image_2_article_77164]]
Rastejo s pomočjo čmrljev in deževnice
Paradižniki LUŠT rastejo na naravni podlagi iz mešanice šote in kokosovih vlaken. Zalivajo jih z deževnico, ki jo zbirajo v velikih lagunah ob rastlinjakih. Cvetove oprašujejo čmrlji, kar ni le naravno, temveč tudi oprijemljiv dokaz, da pri gojenju ne uporabljajo škodljivih zaščitnih sredstev.
[[image_7_article_77164]]
»Ko se pojavijo škodljivci, ne posegamo po kemiji, ampak v rastlinjake naselimo njihove naravne sovražnike. Delujemo v skladu z naravnimi procesi, kolikor je mogoče,« razložijo v LUŠTni ekipi.
[[image_5_article_77164]]
Gre za natančno nadzorovano pridelavo, ki pa kljub vsemu ostaja ... ročna. Vsak paradižnik je namreč prav zares obran na roke. Izkušenim nabiralcem ni treba tehtati, vedo, kdaj je pravi trenutek, in ko paradižnik doseže optimalno zrelost na rastlini, hitro potuje naprej. Do vašega krožnika.
Na poti še isti dan
Logistika LUŠTa temelji na hitrosti in bližini. Paradižniki z Renkovcev potujejo neposredno v trgovine, na Osrednjo ljubljansko tržnico ali na domačo prodajno točko LUŠTne domačije. Ničesar ne puščajo naključju, zato je tudi pakiranje opravljeno sproti, tik po obiranju.
[[image_4_article_77164]]
[[image_3_article_77164]]
Kratek transport pomeni, da je paradižnik na krožniku kupca še vedno čvrst, svež in sočen. To ni samoumevno, sploh, če pomislimo, da večina paradižnikov v slovenskih trgovinah prihaja iz tujine in potrebuje dneve – včasih tedne – da pride do trgovske police.
Kot pojasnjuje ekipa v Renkovcih, ki vsakodnevno uživa v LUŠTni rdeči, po nakupu paradižnika LUŠT prav zares ugriznete v pridelek, ki so ga še dan pred tem obletavali pridni LUŠTni čmrlji in ki je bil še do včeraj na rastlini.
[[image_6_article_77164]]
V njem ni »transportne utrujenosti«, ni sledi neštetih skladišč … Je povsem rezultat znanja, nadzora in predanosti lokalni pridelavi. In to je tisto, kar ga loči od ostalih. Paradižnik LUŠT ostaja: še vedno svež. Sočen. Slovenski.
LUŠT ponuja več vrst paradižnika, pri čemer LUŠTno družino paradižnikov sestavljajo klasični grozdasti, manjši mali grozdasti, datljev, slivov, češnjev in LUŠTek – mešanica pisanih češnjevih paradižnikov.
Gotovo imate med njimi tudi vi svojega najljubšega, vsak od njih pa se odlično poda v različne jedi. Medtem ko boste češnjevega ali malega grozdastega kot pozobali kar kot prigrizek, bo klasični grozdasti gotovo obvezna sestavina sezone poletnih solat, ki je pred vrati.
Nagradna igra LUŠTek nagrajuje
LUŠTek nagrajuje! ZaLUŠTaj si paradižnik LUŠT in z malo sreče postani LUŠTen/na voznik/ca nove Mazde 2 hybrid* za eno leto ali se poteguj za druge privlačne nagrade! Opravi nakup paradižnika LUŠT v skupni vrednosti najmanj 5,00 € z DDV in shrani račun ali zapiši odgovor na vprašanje Zakaj paradižnik LUŠT priporočate drugim?
LUŠTne nagrade:
- Brezplačen najem avtomobila Mazda 2 hybrid* za 1 leto
- Darilni bon v vrednosti 100€ za obisk LUŠTne domačije
- 10x knjiga Paradajz, LUŠTna majica po izbiri in darilni bon v vrednosti 10€ za obisk LUŠTne domačije
*Nagrado podarjajo v sodelovanju z Avtohišo Kolmanič & Dokl [https://www.kolmanic-dokl.si/].
Nagradna igra traja do 29. junija 2025.