Včeraj je sejem Agra v Gornji Radgoni dobil dišečo, navihano in zelo štajersko noto. Na razstavnem prostoru maribor24.si, sejemskega spletnega medija, ki se mu je letos pridružil tudi nov nacionalni spletni medij slo24.si, je »oder« prevzela Barbara Ribič – priljubljena štajerska tekmovalka letošnje sezone MasterChefa, ki se je v šovu prebila med najboljših pet.
[[image_4_article_80170]]
V improviziranih, »sejemskih« pogojih, ob katerih marsikaterega izkušenega gostinca lahko zmrazi že ob pogledu na logistiko, je iskriva kulinarična mojstrica pokazala, zakaj je tako prepričljiva: mirna roka, jasen koncept in okusi, ki se sestavijo v zgodbo.
[[image_1_article_80170]]
Sejem, ki diši po bučah in figah
Dogajanje na našem razstavnem prostoru je bilo živo od prvega reza Barbarinega ostrega noža. Barbara je delala brez premora – pripravljala, dozirala, zaključila in že je sledil nov pladenj. Obiskovalci so se radi ustavili: nekateri iz radovednosti, drugi zaradi prepoznavnega obraza, tretji pa preprosto zato, ker se ob dobri hrani velja ustaviti.
[[image_7_article_80170]]
Seveda so sledila vprašanja, kaj pripravlja, nato pa tudi prošnje za fotografije za domači album, lov na kulinarični kuponček, ki smo ga za obiskovalce pripravili na maribor24.si in slo24.si in nato … najpomembnejše – grižljaj. Pohvale niso bile zadržane – od »tole pa paše na sejem« do »točno to smo potrebovali po treh halah strojev«.
[[image_6_article_80170]]
Še dodatna pika na i: po pokušini pri Barbari so se obiskovalci pogosto sprehodili še do naših sosedov, podjetja Kimo.
Tam je zadišalo po bučnem olju, na presenečenje mnogih pa je šla na pokušino tudi prav posebna različica – bučno pivo. Domače note in radovednost so bili očitno zmagovalna kombinacija, saj je bil med stojnicama ves čas prijeten vrvež.
[[image_2_article_80170]]
Dva grižljaja, dve zgodbi
Barbara je za maribor24.si pripravila dvojec, ki je lepo zaobjel sejemski utrip – nekaj za ljubitelje rastlinskih krožnikov in nekaj za tiste, ki prisegajo na klasiko z mesnim podpisom.
Vegi grižljaj z bučno harmonijo
Listnato testo z nežnim skutno-bučnim namazom (slednjega je na mojstrsko raven poneslo domačo bučno olje Oljarne Kolarič), okisanimi bučkami, cvetnim prahom in toplim dotikom počasi pečenega česna. Teksture so se lepo prelivale – hrustljava podlaga, kremast namaz, svežina in kislina bučk ter aromatična sladkoba cvetnega prahu. Tisti »počasi pečeni« česen je dodal toplino in globino, zaradi katere je grižljaj deloval bolj kot majhna jed, ne le prigrizek.
Mesni grižljaj s figovim šarmom
Hrustljav kruh s kremasto pašteto, sladkimi svežimi figami, balzamično kremo, ocvrto čebulo in aromo olja figovih listov. To je bil tisti moment, ko se je Štajerska brez zadrege rokovala z mediteranom: bogata pašteta, zrela figa in balzamični zaključek so se ujeli v okusen kontrast, hrustljava čebula pa je vse skupaj prijetno zaokrožila.
[[image_3_article_80170]]
MasterChef mir v “terenskih” pogojih
Sejemski tempo je poseben: malo prostora, veliko ljudi, stalna komunikacija, sprotno prilagajanje. Barbara se je v tem okolju znašla tako, kot bi bila doma – z jasno mislijo, zakaj dela posamezen korak, in s preprostimi, a natančnimi rešitvami. Rezultat? Konstanten ritem izhoda pladnjev, nasmejani obiskovalci in tisti prijeten občutek, da kuharska predstava ni le predstava, temveč druženje, ki pušča sled v brbončicah.
[[image_5_article_80170]]
Napoved: v torek mehurčki in koktajli
Razvajanja čutov pa še ni konec. V torek, 26. avgusta, ob 13. uri, bo naš razstavni prostor prevzel mednarodno nagrajeni mariborski barman Lovro Vetrih. S svojimi mojstrskimi koktajli in prepoznavno kreativnostjo bo predstavil tudi ekskluzivni koktejl v barvah maribor24.si ter slo24.si. Če so včeraj prevladovali hrustljavi grižljaji in topli vonji česna, bo tokrat v ospredju igra tekstur, kislin in mehurčkov.
[[image_8_article_80170]]
Foto, video, zgodba
Kot medijski prostor smo si želeli, da dogodek ne ostane le med stenami hale, zato smo poskrbeli za vizualno dokumentacijo in kratke pogovore z Barbaro ter obiskovalci. S tem smo ustvarili tudi gradivo, ki bo – tako kot se rado zgodi pri dobri hrani – še enkrat prebudilo apetit. Za tiste, ki ste dogodek zamudili, in za tiste, ki bi ga radi podoživeli, pripravljamo izbor utrinkov.