Velika noč je pred vrati, z njo pa prihaja tudi čas pisanih pirhov. Po podatkih Statističnega urada RS je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji lani 90-odstotna. Slovenske kokoši so vsak dan znesle približno 900.000 jajc. Marca letos so bila jajca v primerjavi z lanskim marcem dražja za 1,4 odstotka. Bolj se je podražilo maslo – kar za 12,6 odstotka. Cene moke, mleka in sladkorja pa so medtem nekoliko padle.
Moka, mleko in sladkor letos nekoliko cenejši
Velika noč je poleg pirhov čas za potico, šunko in hren. Med sestavinami za potico (moka, jajca, mleko, maslo, sladkor, orehi in kvas) se je najbolj podražilo maslo. Poleg jajc so rahlo višje cene dosegli tudi oreški in suho sadje, medtem ko so moka, mleko in sladkor letos nekoliko cenejši.
Lani je v Sloveniji jajca neslo približno 1,4 milijona kokoši, povprečna cena za deset jajc pa je znašala 2,38 evra.
Kar zadeva hren – lani ga je bilo v Sloveniji pridelanega 476 ton na 52 hektarjih. Kljub temu domača pridelava ni pokrila vseh potreb, zato smo dodatnih 17,8 tone uvozili. Izvoz pa je bil zanemarljiv – le eno tono.
Tradicionalni del velikonočne mize je tudi šunka. Stopnja samooskrbe s svinjino je bila leta 2023 najnižja med vsemi vrstami mesa – le 37 odstotkov. Povprečna cena za kilogram svinjine s kostjo je znašala 4,96 evra, kar je približno šest odstotkov manj kot leto prej.