Po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je v teku dobava novih respiratorjev, a kdaj bodo na voljo, se ne ve. Znana ni niti številka, koliko respiratorjev in druge zaščitne opreme je na poti.

Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

“Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku,” so na gospodarskem ministrstvu navedli za STA. “Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti,” so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

Ocene glede potrebnega števila respiratorjev so po njihovih navebah trenutno preuranjene, saj je težko predvideti nadaljnji razvoj okužb s covidom-19.

Upajoč na 300 dodatnih respiratorjev

Sedanji minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi ostalo opremo.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović pa je medtem prejšnji teden povedala, da pričakujejo dodatnih 300 respiratorjev.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo teh številk niso potrdili.

Okužbo z novim koronavirusom so včeraj do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije, so sporočili iz bolnišnice. V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana, so v UKC Maribor zapisali na Twitterju.

STA