Mlade družine do lastne strehe nad glavo pridejo le stežka, zato so v Inštitutu Back To The Village zasnovali inovativno rešitev. Uresničljiva bo le, če bodo občine zazidljiva zemljišča pripravljene podariti.

Cene nepremičnin letijo v nebo. Situacija je neugodna zlasti za mlade, ki si želijo ustvariti dom. V Inštitutu Back To The Village so zato zasnovali neprofitni projekt Hiša za mlade družine. Zgraditi želijo eno ali več naselij s cenovno dostopnimi montažnimi hišami. Velikost naselja bi bila odvisna od razpoložljivega zemljišča, izhodišče načrtovalcev pa je okoli 50 hiš v naselju.

Mlade družine ali mladi pari brez otrok bi hišo z zemljiščem kupili po ceni dobrih 50.000 evrov. Pogodba bi zaradi možnih kalkulacij vsebovala tudi klavzulo, da lahko hišo prodajo naprej le mladi družini in po amortizacijski oziroma nižji ceni.

Vsaka hiša bi merila okoli 70 kvadratnih metrov, pripadalo bi ji do 300 kvadratnih metrov zemljišča. Ob hiši bi bili dve parkirni mesti, za hišo pa manjši vrt. Montažne hiše bi zgradili po najnovejših standardih. Posamezna hiša bi obsegala hodnik, dnevno sobo s kuhinjo, dva spalna prostora in kopalnico. Hiše bi bile načeloma pritilične in samostojne, se pa nekatere občine menda bolj zanimajo za gradnjo vrstnih hiš.

Vir: Inštitut Back To The Village

Takšna cena možna le, če občine zemljišča podarijo

Direktor omenjenega inštituta Ernest Škrjanec je pojasnil, kako bi bilo hiše za tak denar sploh mogoče zgraditi: “Če želimo projekt za to ceno realizirati, moramo zagotoviti tri tako imenovane ključe. Prvi je ta, da občina da zemljo v ta namen. Cene zemljišč so namreč sorazmerno visoke, sploh v mestnih občinah. Drugi ključ je, da s finančnimi razpisi uredimo infrastrukturo oziroma pripravimo naselje. Tretji ključ je, da mlade družine za okoli 50 tisočakov hišo kupijo.”

Vir: Inštitut Back To The Village

Bi hiše za 50 tisočakov lahko gradili tudi v Mariboru?

Z Mestno občino Maribor v inštitutu še niso bili v stiku, res pa je večina občin kontaktirala inštitut in ne obratno. “Mislim, da bomo kmalu obiskali tudi ta konec države. Imam pa občutek, lahko se motim, da bo največ težav pri sodelovanju z večjimi, mestnimi občinami. V teh so namreč zemljišča veliko dražja kot v srednjih in manjših občinah. Zavedati se je treba, da cena zemljišča lahko doseže celo polovico same hiše,” je opomnil Škrjanec.

Interes za projekt Hiša za mlade družine je doslej izkazalo več kot 10 slovenskih občin. Izredno veliko je povpraševanje županov z vzhoda države oziroma Prekmurja. Občina Ajdovščina je že podpisala pismo o nameri, pogajanja z drugimi občinami še potekajo.

Eden od možnih tlorisov posamezne hiše (vir: Inštitut Back To The Village)

Naval je strašno velik

Škrjanec je razkril, da je zanimanje za projekt izjemno: “Mladi nas veliko kontaktirajo. Sprašujejo, kako bi se lahko prednostno uvrstili na listo za nakup nepremičnin. Naval je strašno velik, pa niti začeli še nismo dobro.” Poudaril je, da bodo prednost dali družinam iz tiste regije, v kateri se bo gradilo. Opomnil je tudi, da ‘mlade družine’ še niso natančno definirali, vendar razmišljajo o omejitvi starosti kupcev na 35 ali 40 let.

V inštitutu v teh dneh finalizirajo pogodbo z izbranim zastopnikom za montažne hiše. Podjetje naj bi za izdelavo 50 montažnih hiš za naselje potrebovalo le 15 dni.

Gradnja bi se lahko pričela že prihodnje leto

Kako hitro bi lahko načrtovane hiše dejansko postavili? Direktor Inštituta Back To The Village je dejal, da je na primer v Ajdovščini za ta projekt v igri šest različnih lokacij: “V roku 14 dni naj bi izbrali pravo. Do konca leta naj bi uredili papirologijo, potem bi sledilo urejanje naselja. V najboljšem primeru bi bilo vse skupaj čez tričetrt leta lahko že precej daleč.”

Vir: Inštitut Back To The Village

Vir: Inštitut Back To The Village

Vir: Inštitut Back To The Village

Vir: Inštitut Back To The Village