Ogrevanje z lesnimi peleti je za marsikoga predstavljalo cenejšo alternativo. Pa je še vedno tako?

V času energetske krize so se v Sloveniji močno podražili lesni peleti, njihove cene so se več kot podvojile. Vse več pa je tudi težav z dobavo. Bralec iz okolice Maribora nas je opozoril, da je še v lanskem letu za približno tono peletov plačal 240 evrov, letos pa že 480, kar je za ta čas sicer še ugodno. To mu je uspelo le zato, ker je opravil nakup pri svojem dolgoletnem dobavitelju, ki mu je lahko ponudil ugodnejšo ceno, sicer, kot pravi, bi bila ta krepko čez 500 evrov. “Ko sem slišal za podražitve, sem začel razmišljati o tem, da bi z lesnih peletov prešli na toplotno črpalko, vendar imamo težavo, saj v našem naselju ni trifaznega toka. Varianta je tudi ogrevanje na drva, vendar v tem primeru nova peč stane okoli šest, sedem tisoč evrov, cenejše pač ne dopušča zakon. Poleg tega se dražijo tudi drva, sami nimamo dovolj gozda, tako da bi bila zame boljša alternativa toplotna črpalka. Naj pa povem, da je bilo potrebnega veliko truda, da sem pelete v takšnih količinah sploh uspel dobiti. Med drugim sem se pogovarjal tudi s proizvajalci peletov, ki so mi dejali, da mi jih lahko v večjih količinah dobavijo šele naslednje leto v januarju ali februarju. “

Na vprašanje, koliko peletov porabi v eni zimi, bralec odgovori: “Približno štiri palete, na paleti pa je 1050 kilogramov, kar na eno ogrevalno sezono pri novih cenah zame znese slabih dva tisoč evrov. Če peletov ne bi dobil po takšni ceni, bi gotovo plačal okoli 600 evrov več, kar pa že skoraj zadostuje za ogrevanje s kurilnim oljem, s katerega smo sicer pred leti prešli na pelete.”

Razlogov za višje cene je več

V mariborskem podjetju Bioles Horizont d.o.o. so nam pojasnili, da trenutno na tržišču vseh lesnih energentov, ne le lesnih peletov, zaznavajo trend rasti cen. “Trenutna cena peletov se v maloprodaji giblje, odvisno od vrste in kvalitetnega razreda peletov, nekje od 560 do 670 evrov za tono. V preteklem letu je bila v tem obdobju cena peletov od 260 do 300 evrov za tono.”

Višje so vhodne cene surovine, energije, dela, transporta in vsi s proizvodnjo povezani stroški. Na drugi strani na višanje cen vsekakor vpliva vojna v Ukrajini, ki je bila pred tem skupaj z Rusijo in Belorusijo velika izvoznica lesnih energentov v Evropo, kar je povzročilo splošno pomanjkanje tega energenta.

Jure Zidar, direktor prodaje v podjetju Bioles Horizont d.o.o. pravi, da je razlogov za vedno višje cene peletov več. “Proizvodna cena lesnih peletov in ostalih lesnih energentov se vzporedno s splošno draginjo povišuje. Višje so vhodne cene surovine, energije, dela, transporta in vsi s proizvodnjo povezani stroški. Na drugi strani na višanje cen vsekakor vpliva vojna v Ukrajini, ki je bila pred tem skupaj z Rusijo in Belorusijo velika izvoznica lesnih energentov v Evropo, kar je povzročilo splošno pomanjkanje tega energenta.” Zidar nam je tudi potrdil informacijo, da so v Bosni in Hercegovini, v Srbiji in na Madžarskem zaradi hudega navala kupcev iz tujine in posledične eksplozije cen prepovedali izvoz lesnih proizvodov. “To drži. Globalni primanjkljaj zadostnih količin peletov je močno povečal povpraševanje na nam bližjem Balkanu, kar je botrovalo, da so se vlade Republike Srbije, BIH in Madžarske odločile za prepoved izvoza lesa in lesnih energentov iz razloga zagotavljanja ustreznih količin za lastno prebivalstvo. Vse to negativno vpliva na zaloge in s tem cene lesnih energentov v Sloveniji.”

Avasnih plačil za blago, ki še ni na zalogi, ne sprejemajo

Nekatere vrste peletov so v Centru lesne biomase Bioles Horizont d.o.o. še na voljo. Zaloge so sicer omejene in so manjše kot v preteklih letih, vendar bodo, kot pravijo, naredili vse, da bodo lahko vsem kupcem zagotavljali blago tudi v prihodnje. Dodajajo, da je postopek prodaje energentov tudi v teh nezanesljivih razmerah pošten do vseh strank. “S stranko najprej izberemo ustrezen tip energenta, preverimo zalogo in na osnovi potrditve ponudbe izdamo predračun za plačilo. Dobavni rok za dostavo ni daljši od 14 dni in se v tem roku tudi izvede. Avansnih plačil za daljše obdobje in za blago, ki še ni na zalogi in ne vemo po kakšni ceni ga bomo kupili, vnaprej ne sprejemamo.” Zidar zaključi, da glede na predviden trend poviševanja cen energije, transporta, storitev in splošnega pomanjkanja razpoložljivih količin v celotni Evropi zaenkrat po njihovi subjektivni oceni padca rasti cen v letošnjem letu ne pričakujejo.

V podjetju Bauhaus so bili prisiljeni nakup peletov omejiti

Poklicali smo tudi v podjetje Bauhaus Slovenija, kjer so nam povedali, da je prodaja peletov v vseh njihovih trgovinah še vedno omejena. “Zaradi tega, da lahko strankam ponudimo vsaj določeno količino energentov, smo njihov nakup omejili. V nasprotnem primeru bi ljudje delali večje nakupe in zaloge. Razlogi so enaki, kot so bili v času corone za moko, toaletni papir, olje in razkužila. Omejitev pri nakupih bo trajala do normalizacije razmer, kdaj bo to, pa ne moremo napovedati. Ko bo na trgu znova dovolj energentov, bomo vse omejitve odpravili, saj te niso v našem interesu,” nam je povedal Marko Gašper iz podjetja Bauhaus Slovenija.