Vlada je Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je zapisala, da večina slovenskih medije izvira iz komunističnega režima. Koalicijske stranke o depeši niso bile seznanjene in se od nje distancirajo. Levica, LMŠ in SAB Logarja pozivajo k odstopu.

Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu vlada opozarja, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja, edini, ki je preživel, je bil verski Radio Ognjišče, ker so ga ljudje podprli z lastnimi prispevki. Med drugim so v pismu kritični do javne Radiotelevizije Slovenija (RTVS), poročajo na STA.

Janša RTVSLO očital širjenje laži

Depeša se odziva na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta RTVS očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani. V depeši je sicer med drugim zapisano, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Piše tudi, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti.

Kot je pojasnil Urbanija, po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade. A opozicijski SD in SAB dvomita, da o poslani depeši zunanji minister in premier nista bila obveščena.

Kot je pojasnil Urbanija, po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade. A opozicijski SD in SAB dvomita, da o poslani depeši zunanji minister in premier nista bila obveščena.

Novinarji ne pristajajo na cenzuro

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so kritični do vsebine dešpe, ki jo je vlada poslala Svetu Evrope kot odgovor na opozorilo na platformi za zaščito novinarjev. V stališlu so pojasnili, da “nima v ničemer zveze z realnostjo domačega medijskega trga” in da “odraža zgolj ideološka stališča največje vladne stranke in blati ugled RS v tujini.” Po njihovem ne bi bila vredna resnega odziva, “če ne bi šlo za uradni dokument Vlade RS.”

DNS: “Trditi, da jih vse vodi neka ideološka vojna proti stranki SDS, je višek paranoje, ki se izraža v dolgo trajajočem odnosu stranke SDS in posledično trenutne vlade do medijev in novinarjev.” 

Pojasnijo, da sicer na slovenskem medijskem trgu prihaja do različnih anomalij, ampak “kljub temu deluje v relativno normalnih okvirih”.  Zapišejo še, da so uredniške politike in lastniške strukture slovenskih medijev raznolike. “Trditi, da jih vse vodi neka ideološka vojna proti stranki SDS, je višek paranoje, ki se izraža v dolgo trajajočem odnosu stranke SDS in posledično trenutne vlade do medijev in novinarjev.” 

“Novinarji v Sloveniji svoj poklic opravljajo v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi ter popolnoma primerljivo s kolegi v zahodnih demokracijah. Odklon od teh standardov predstavljajo prav mediji, ki so posredno ali neposredno povezani s SDS, ki jih izdatno financirajo madžarska podjetja in ki izvajajo sramotilne kampanje proti vsem, ki se s politiko SDS ne strinjajo, manipulirajo z dejstvi ter širijo nestrpnost do vseh drugačnih in drugače mislečih. Takšno delovanje opravičujejo prav z v depeši opisanim miselnim okvirom ideološkega boja, ki opravičuje vsa sredstva,” so kritični v Društvu novinarjev Slovenije.

 “Javni medij ni državni medij oziroma da država, pa čeprav je ustanoviteljica javnega medija, tam nima pravice urednikovati.” Za demokracijo je po njihovem mnenju nujno, da imajo državljani možnost svobodnega in spoštljivega izražanja svojih mnenj in stališče brez strahu. “Omejevanje se začne pri novinarjih in medijih, vključno s podrejanjem in discipliniranjem javnih medijev,” še zaključijo.

“Celoten opis slovenske medijske zgodovine predstavlja zgolj poskus odvračanja pozornosti od dejstva, da mednarodna javnost prepoznava nesprejemljivost pritiskov predsednika vlade in SDS na odločitve in delo urednikov in novinarjev RTV Slovenija,” zapišejo in dodajo, da so mednarodne organizacije že opozorili, da omenjene pritiske razumejo kot “neposreden pritisk na uredniške odločitve novinarjev in urednikov na RTV Slovenija.” Povedo še, da je bila kritika prispevka, ki je zmotila predsenika vlade, pospremljena s prikritimi grožnjami z odpiščanji.  “Opozarjanja na neracionalno poslovanje javnega medija in preveliko število zaposlenih v kontekstu izražanja nestrinjanja s konkretnim poročanjem ni mogoče razumeti kot dobronameren poziv k racionalizaciji poslovanja, ampak kot posredno grožnjo,” so jasni novinarji.

Opozarjajo, “da javni medij ni državni medij oziroma da država, pa čeprav je ustanoviteljica javnega medija, tam nima pravice urednikovati.” Za demokracijo je po njihovem mnenju nujno, da imajo državljani možnost svobodnega in spoštljivega izražanja svojih mnenj in stališče brez strahu. “Omejevanje se začne pri novinarjih in medijih, vključno s podrejanjem in discipliniranjem javnih medijev,” še zaključijo.

Koalicijske stranke niso bile seznanje z vsebino depeše

Koalicijske stranke trdijo, da niso bile seznanjene z vsebino vladne depeše Svetu Evrope o medijih v Sloveniji. Zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi pripravili omenjeno pismo. Vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija pa je v četrtek za Delo povedal, da je šlo za odgovor UKOM-a. Stranke opozarjajo, da ni jasno, kdo je odgovoren za pripravo depeše.

Prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu Svetu Evrope glede stanja v medijih, bo na sobotni seji vlade, je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Koalicijske stranke SMC, NSi in DeSUS so namreč zahtevale pojasnila, poročajo na STA.

“V tem trenutku okoliščine še niso dovolj razjasnjene, mi pa smo že pozvali k pojasnilom, kako je možno, da je prišlo do tega pisma, glede na to, da vlada z njim ni bila seznanjena,” je povedala podpredsednica vlade Aleksandra Pivec.

“V tem trenutku okoliščine še niso dovolj razjasnjene, mi pa smo že pozvali k pojasnilom, kako je možno, da je prišlo do tega pisma, glede na to, da vlada z njim ni bila seznanjena,” je povedala podpredsednica vlade Aleksandra Pivec. Zatrdila je, da bo vztrajala pri nasprotovanju odpiranju ideoloških tem, ki bi povzročile razhajanja v koaliciji. “V tem trenutku imamo pomembnejšo nalogo, to je pripeljati Slovenijo čim manj poškodovano iz sedanje situacije, zato je še toliko manj razlogov, da odpiramo tovrstna vprašanja,” je še dejala Pivčeva.

Tudi v NSi še čakajo na pojasnila glede poslane depeše, pričakujejo tako pogovore znotraj koalicije kot tudi v državnem zboru na pristojnih odborih. “Na podlagi pojasnil in znanih dejstev se bomo nato lahko odločili o nadaljnjih korakih,” so zapisali za STA. Na STA na stališče SMC-ja še čakajo. So pa v četrtek v stranki poudarili, da so vsakršni napadi in pritiski na medije nesprejemljivi ter da zdaj ni čas za delitve, ampak za iskanje tistega, kar povezuje.

Levica, LMŠ, SAB: Logar naj odstopi kot zunanji minister

V Levici so prepričani, da so napadi na medije in diskreditacije novinarjev, ki niso po godu stranki SDS, stalnica v našem političnem prostoru. Ob tem opozarjajo, da so napadov deležni vsi, ki dvomijo v politiko SDS in delo Janeza Janše. »Depeša zunanjega ministra Logarja, v kateri piše, da so vsi osrednji mediji v Sloveniji dediči totalitarnega sistema, uredniki pa člani Udbe,  vsem, ki poznamo delovanje SDS, samo potrjuje, kar o tej stranki že vemo – da ne izbira sredstev; da ji je oblast in utrjevanje oblasti cilj, ki posvečuje vsa sredstva; da je njeno delovanje in organizacija ravno obratno od tistega, kar govori: zase pravijo, da so borci proti “totalitarizmom”, a ves čas se obnašajo kot zblaznela partija, ki ne trpi ugovorov,« so zapisali.

Levica: »Depeša zunanjega ministra Logarja, v kateri piše, da so vsi osrednji mediji v Sloveniji dediči totalitarnega sistema, uredniki pa člani Udbe,  vsem, ki poznamo delovanje SDS, samo potrjuje, kar o tej stranki že vemo – da ne izbira sredstev; da ji je oblast in utrjevanje oblasti cilj, ki posvečuje vsa sredstva; da je njeno delovanje in organizacija ravno obratno od tistega, kar govori: zase pravijo, da so borci proti “totalitarizmom”, a ves čas se obnašajo kot zblaznela partija, ki ne trpi ugovorov.«

Skupaj s strankami SD, LMŠ in SAB sklicujejo skupno nujno sejo odbora za kulturo in  odbora za zunanjo politiko iz dveh razlogov. Prvi razlog, ki ga navajajo, je ta, da ne smejo dopustiti, »da delovanje Janeza Janše in njegove stranke postane del normalnosti.«

»Ne smemo sprejeti, da so diskreditacije novinarjev, stroke, opozicije, kulturnikov, napadi na medije, javna sramotenja, lansiranje lastnih medijev za dispečiranje lažnih novic, neprestano laganje, izkrivljanje resnice, zanikanje znanosti, nekaj kar naj bi bilo v demokratični družbi dopustno.«

»Ne smemo sprejeti, da so diskreditacije novinarjev, stroke, opozicije, kulturnikov, napadi na medije, javna sramotenja, lansiranje lastnih medijev za dispečiranje lažnih novic, neprestano laganje, izkrivljanje resnice, zanikanje znanosti, nekaj kar naj bi bilo v demokratični družbi dopustno.« Kritični so tudi, do načetega mednarodnega ugleda države. »Kar je storil Logar v torek, ni le sramota zanj in za njegovo stranko  – osmešil je celo Slovenijo. Logar je postavil frustracije – svoje in frustracije svojega šefa – nad dobrobit in ugled celotne države. In za tako dejanje bi moral kot zunanji minister odstopiti,« so poudarili.

Na dešepo se je odzval tudi Pahor

Kot je ob robu današnjega obiska doma starostnikov v Cerkljah na Gorenjskem povedal predsenik države Borut Pahor, bi bilo potem, ko bosta premier Janez Janša in zunanji minister Anže Logar podala svoje stališče, “glede na njuno izjavo smiselno to razpravo nadaljevati ali pa ugotoviti, da je šlo za spodrsljaj visokega uradnika in bosta potem predsednik vlade in zunanji minister primerno ukrepala”, poroča STA.

Predsenik države Borut Pahor: “Vsi, ki smo v teh razmerah poklicani, da v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepamo, smo osredotočeni in moramo biti osredotočeni na reguliranje našega življenja tako, da to zdravstveno krizo premagamo.”

Vsi, ki smo v teh razmerah poklicani, da v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepamo, smo osredotočeni in moramo biti osredotočeni na reguliranje našega življenja tako, da to zdravstveno krizo premagamo,” je v svoji izjavi sicer izpostavil Pahor in dodal, da je zdaj zelo pomembno, “da vsi poskušamo osredotočiti, fokusirati naše izjave in ravnanja na potrebno enotnost – politično, strokovno in siceršnjo pri premagovanju izzivov, pred katere nas postavlja sedanja situacija.”