Letošnja rdeča nit praznovanja je opolnomočenje žensk skozi čebelarstvo.

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane, čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele povečujejo kmetijsko pridelavo, ohranjajo biotsko raznovrstnost in so pomemben vir prihodka za kmete.

Prvič smo ga obeležili lani

Slovenski čebelarji, katerih idejo za praznik je posvojila država in bila pri tem tudi uspešna, ob tem opozarjajo, da so čebele so vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti. Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

V Rimu nagovor slovenske ministrice

V počastitev čebel bo danes potekalo več prireditev. Osrednja slovesnost na mednarodni ravni v organizaciji slovenskega kmetijskega ministrstva in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) bo v Rimu, potekala bo namreč okrogla miza o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane. Udeležence bosta med drugim nagovorila ministrica Aleksandra Pivec in generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva, na njej bodo sodelovali tudi strokovnjaki in predstavniki različnih organizacij s področja čebelarstva. Letošnja rdeča nit praznovanja je opolnomočenje žensk skozi čebelarstvo, zato se bo ministrica ob robu dogodka srečala s predstavnicami Mednarodne zveze poslovnih in profesionalnih žensk.

Osrednja slovesnost pri nas na Ravnah na Koroškem

V Sloveniji bo med drugim v državnem zboru (DZ) potekala okrogla miza na temo čebel, gostil jo bo predsednik DZ Dejan Židan, na razširjeni lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani pripravljajo dan čebel, na katerem bodo obiskovalci spoznali čebelarjenje in medovite rastline ter pomen čebel in drugih opraševalcev. V Cankarjevem domu, ki je eden od začetnikov mestnega oz. urbanega čebelarstva v Sloveniji, bodo obiskovalcem med drugim omogočili ogled panjev na strehi doma in pokušino medu, čebelarska zveze pa bo v Celju v sodelovanju s hipermarketom Tuš Planet pokazala, kakšno bi bilo življenje brez čebel. Osrednja slovesnost v organizaciji čebelarske zveze in pod častnim pokroviteljstvom ministrstva je sicer potekala v soboto na Ravnah na Koroškem.