Prenova Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga na Štajerskem: Začenja se nova zgodba na področju promocije človeških dognanj o vesolju.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je pred dnevi v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju odprl prenovljene razstave in vsebine. Gre za sklop štirih razstav in dveh zelo zahtevnih interaktivnih aplikacij, s katerimi v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga začenjajo novo zgodbo na področju promocije človeških dognanj o vesolju.

Velik potencial Slovenije v razvoju raziskovanja vesolja

Po besedah direktorja Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga dr. Dominika Kobolda, je potencial raziskovanja vesolja velik, vlaganja v vesoljske tehnologije naraščajo, neposredna uporabna vrednost vesoljskih misij in aplikacij pa postaja nepogrešljiva vsakdanjem življenju. ”Potencial Slovenije v razvoju nišnih vesoljskih tehnologij z mnogo višjimi dodanimi vrednostmi, kot jih dosegajo številne druge gospodarske panoge, je velik. Prav je, da ima Slovenija svoj vesoljski center, kjer se lahko pomen raziskovanja vesolja učinkovito prenaša na splošno javnost in tvori pomembno vez pri mednarodnem uveljavljanju Slovenije kot države z lastnimi vesoljskimi tehnologijami in razvojnim potencialom,” je še dejal dr. Kobold.

Celovita prenova bliže širši publiki

Celovite prenove, v katero je bilo vloženega veliko razvojnega in raziskovalnega dela, so se v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga lotili v preteklem letu. Kot poudarja direktor dr. Dominik Kobold, uvedba novih vsebin nima namena uničiti predhodno začete zgodbe, ampak jo nadgraditi in približati širši publiki, da bi tako dolgoročno zagotovili kritično maso obiska, trajni razvoj in smiselnost delovanja. Na ogled so:

  • Temeljna razstava o življenju in delu Hermana Potočnika Noordunga – v okviru razstave so na ogled vsi prevodi in slovenske izdaje knjig Problem vožnje po vesolju – Raketni motor. V zbirki je prva izdaja nemškega izvoda iz leta 1929 in ruski delni prevod iz leta 1935, ki je izjemna redkost. Takšne zbirke nima nobena knjižnica v Sloveniji in verjetno tudi ne na svetu.
  • Temelj za predstavitev: Slovenija v vesolju – razstava dosežkov slovenskih podjetij in projektov v vesolju.
  • Podobe Zemlje –razstava o sodobnem načinu in rezultatih opazovanja Zemlje, ki na poseben in inovativen način razkriva delovanje sistema in podaja dosežke opazovanja Zemlje skozi kopico uporabnih primerov.
  • Velik korak za človeštvo – didaktična razstava o luni in 50. letnici prvega pristanka na luni misije Apollo 11.
  • Vesolje 360 –edinstvena soba s sinhronimi projekcijami omogoča interaktivno spoznavanje vesolja preko animacij v 360° prostoru in tako vzbudi poseben občutek virtualne resničnosti. Dojemanje snovi na takšen način je zelo intenzivno in pritegne tudi najmlajše. V izvedbo je bila vključena Ljudska univerza Velenje z ekipo Vzorčnega mesta.
  • VR Electra- Simulator letenja, ki simulira letenje s tremi različnimi tipi letal in ponazarja edinstveno znanstvenofantastično vesoljsko plovilo za pristno izkušnjo letenja/lebdenja v virtualni resničnosti. V izvedbo so bila vključena podjetja Pipistrel, Aereform in Airnet.

Center postaja ključna slovenska inštitucija pri promociji vesoljskih tehnologij

Po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga s svojim delovanjem postaja ključna inštitucija pri promociji vesoljskih tehnologij širši javnosti. Hkrati pa združuje gospodarski, znanstveni, turistični in kulturni vidik tega področja.