Pust je čas norčij, veselja in barvitih maškar, a tudi obdobje, ko se v slovenskih domovih in pekarnah širijo omamne vonjave po sveže ocvrtih krofih. Ta priljubljena pustna poslastica, pa se je skozi stoletja spreminjala in prilagajala okusom.

Krofe pripravljamo že stoletja

Nekateri pravijo, da naj bi jih prva ocvrla dunajska slaščičarka Cecilia Krapf, ki je na avstrijskem dvoru kuhala za cesarja in njegovo družino. Po njej naj bi sprva to sladico imenovali Cili Kugeln (Cilkine kroglice), kasneje se je uveljavilo poimenovanje Krapfen. Po neki drugi teoriji naj bi krofe pripravljali že v kuhinjah starih Rimljanov, davni praded današnjih krofov pa bi lahko bil tako imenovani oljni kolač, ki prihaja z Nizozemske. Pripravljali so ga podobno kot pri nas miške, torej, da so kepo testa za kratek čas pomočili v vrelo mast. 

Ne glede na to, ali so zgornji podatki točni, ali gre samo za legende, so krofi tudi pri nas zelo priljubljena sladica. Gospodinje jih pečejo že od nekdaj. Seveda so bili krofi v preteklosti precej manjši, kot jih poznamo danes. Ocvrli so jih v svinjski masti, nadevali z domačo marmelado in posipali s sladkorjem v prahu. Njihova priprava je veljala za pravo umetnost – dober krof je moral imeti značilen svetlejši obroč, ki je nastal zaradi pravilne temperature olja in postopka vzhajanja test.

Tradicionalni marelični ostaja kralj krofov, a vse pogosteje posegamo po ...

Poleg tradicionalnega krofa z marelično marmelado in sladkornim posipom, ki še vedno velja za najbolj priljubljenega, imajo ponudniki danes na voljo številne različice okusov. Polnijo jih z različnimi vrstami marmelad, kot so jagodna, borovničeva ali slivova, ter z bolj modernimi kremami, kot so čokoladna, vaniljeva ali lešnikova. Poleg nadevov se spreminja tudi preliv – od klasičnega sladkorja v prahu do čokoladnih glazur, karamelnih prelivov in celo posipov z oreščki ali barvitimi sladkornimi dekoracijami.

[[image_2_article_74921]]

Hit letošnje sezone pa je krof s pistacijevo kremo. Da je pistacija letos zelo zanimiva za potrošnike, med drugimi ugotavljajo tudi v Ptujskih pekarnah, ki smo jih nedavno obiskali tudi mi. V pekarnah takšnemu krofu dodajo pistacijevo kremo, na vrhu pa je bela čokolada s posipom iz pistacij. 

PREBERITE ŠE: FOTO in VIDEO: Kaj je skrivnost popolnega pustnega krofa? Odgovore smo poiskali na Ptuju

Bučno olje, prleška tünka ter ampula zeliščnega kisa

Izjemno zanimiv krof pa sta si zamislili in pripravili tudi študentki Višje strokovne šole, ki deluje znotraj Izobraževalnega centra Piramida Maribor. Evelyn Križan in Ema Horvat, študentki drugega letnika višješolskega programa Živilstvo in prehrana, sta testo pripravili iz polnozrnate pirine moke in bučnih semen, okus pa obogatili z bučnim oljem, prleško tünko ter ampulo zeliščnega kisa. Njuna kreacija je na letošnjem izboru Naj krof 2025, ki ga organizira Turistično-gostinska zbornica Slovenija, zasedli drugo mesto v kategoriji najboljši inovativni krof.

Ravnateljica višje strokovne šole, mag. Neva Malek Leskovar, je za Maribor24.si pojasnila, da so na ravni celotnega zavoda predhodno izvedli interni izbor in na tekmovanje poslali dva krofa – enega, ki so ga pripravili dijaki Srednje šole za prehrano in živilstvo, ter krof, ki sta ga ustvarili Evelyn in Ema.

Kot razkriva Leskovarjeva, je ideja za krof nastala že v lanskem študijskem letu, ko so študenti v sklopu enega izmed predmetov razvijali nove produkte. »Že v prvem letniku sta začeli snovati koncept, letos pa sta ga še nadgradili. Gre za njuno samostojno delo, krof sta v celoti pripravili doma,« pove ravnateljica in doda, da so na študentki izjemno ponosni.

[[image_1_article_74921]]

Dobra novica je, da bo najverjetneje že prihodnje leto mogoče ta edinstveni krof kupiti tudi v šolski prodajalni. »Letos se to še ne bo zgodilo, drugo leto pred pustnim časom pa zagotovo, vsaj občasno,« dodaja Leskovarjeva.

Med inovativnimi še krof s kremo vrtnice in takšen z jabolkom in karamelo

V kategoriji najboljši klasični krof je zmago letos osvojila Slaščičarna Zvezda iz Celja, sledili sta Slaščičarna Berzo z Vrhnike in Kavarna Cafe Central iz Portoroža.

V kategoriji najboljši inovativni krof pa je slavil Cafe Central iz Portoroža, strokovno komisijo je prepričal s krofom, polnjenim z belo čokolado, malino in kremo vrtnice. Tretje mesto si je prislužil Grand Hotel Sava Rogaška, kjer so pripravili krof z jabolkom in karamelo

Lani je pri inovativnih krofih slavil krof Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana - smer slaščičarstvo, ki so ga napolnili s slivovim nadevom in meringo piva ter okrasili s suhim cvetjem. Drugo mesto je osvojil krof s citrusovo kremo, meringo melise in belo čokolado Istrabenz turizma, tretje pa krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška.

Strokovna komisija, ki je letos ocenjevala rekordnih 40 krofov, je bila sestavljena iz priznanih strokovnjakov s področja slaščičarstva in pekarstva, med njimi so bili Tomaž Vozelj, Urška Strnad, Maja Grabar in Dominik Ocvirk.

Ocenjevanje Naj krof Slovenije so letos v TGZS pripravili peto leto. Izbor je nastal v koronskem obdobju, ko so bile turistične zmogljivosti zaprte, zbornica pa je s prireditvijo takrat želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi. Na zbornici so zapisali, da so se zaradi številnih pozitivnih odzivov odločili za nadaljevanje dogodka.