Evropska unija se sooča z vse hujšo čokoladno krizo, opozarja analiza britanskega podjetja Foresight Transitions. Glavni razlog je prevelika odvisnost od uvoza kakava iz držav, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo, predvsem iz zahodne Afrike.

Kakav vse dražji, proizvodnja vse bolj ogrožena

Cene kakava so se v enem letu zvišale kar za 400 odstotkov, kar napoveduje nove podražitve čokolade. Kar 96,5 % kakava, ki ga uvozi EU, prihaja iz okolij s slabo podnebno pripravljenostjo, 77 % pa iz območij z že porušenim naravnim ravnovesjem. Podobna tveganja spremljajo tudi uvoz drugih osnovnih živil, kot so koruza, pšenica, soja in kava.

Podnebni šoki, suše, izginjanje gozdov in bolezni pridelkov ogrožajo stabilnost oskrbe. Kmetije so vse manj odporne, kar neposredno vpliva na razpoložljivost in ceno hrane. “To niso zgolj abstraktne grožnje. Te se že uresničujejo in negativno vplivajo na podjetja in delovna mesta, kot tudi na dostopnost in cene hrane za potrošnike in postaja vse huje. Kmetije postajajo vse manj odporne zaradi podnebnih šokov in izgube naravne pestrosti. To vpliva na cene in razpoložljivost osnovnih živil,” opozarja Camilla Hyslop, glavna avtorica poročila.

Rešitve obstajajo, a zahtevajo resno ukrepanje

Strokovnjaki poudarjajo, da je ena ključnih rešitev agrogozdarstvo – sistem, kjer se kakav goji pod senčnimi drevesi, kot so mango ali indijski orešček. Ta pristop blaži vročinski stres, izboljšuje rodovitnost tal in omogoča večje shranjevanje ogljika. Nasadi pod senco lahko shranijo do 2,5-krat več ogljika kot tisti brez sence, kar koristi tako okolju kot pridelovalcem.

A prehod ni preprost, saj si številni kmetje ne morejo privoščiti potrebnih investicij. Zato raziskovalci pozivajo čokoladno industrijo in vlade k večjemu vlaganju v trajnostne prakse in pravičnemu plačilu pridelovalcem. Brez teh ukrepov bo prihodnost čokolade negotova.

Ne gre več le za zeleni imidž blagovnih znamk, temveč za ohranitev stabilne oskrbe z osnovnimi živili,” še opozarjajo v poročilu.