Večina letošnjih trgatev je že opravljenih, v kleteh pa tačas poteka alkoholno vrenje oziroma fermentacija, pri kateri se sladkorji iz mošta s pomočjo kvasovk spreminjajo v alkohol. Pri tem nastaja večja količina ogljikovega dioksida, plina, ki zaradi svoje specifične teže izpodriva zrak. Zato je v teh dneh zadrževanje v neprezračenih kleteh smrtno nevarno.
Večji pridelovalci vina imajo v kleteh urejeno prezračevanje, marsikdo ima nameščene detektorje plina, težava pa se lahko pojavi v manjših kleteh, kjer ni nadzora in je zato nevarnost zadušitve večja. Pri normalnih pogojih je namreč ogljikov dioksid brez barve, brez vonja in kiselkastega okusa. Plin je težji od zraka, ni vnetljiv in ni strupen. Smrtonosen pa je v velikih količinah, ko izpodrine kisik.
V klet s prižgano svečo
Kot pravi Oskar Neuvirt, višji gasilski častnik iz Malečnika, je zelo pomembno, da vemo, za kakšen plin gre in kako ravnamo v primeru, da nekdo ostane v kleti in potrebuje pomoč. Omeni primer iz otroštva: “Spomnim se, da sem kot otrok na sosedovi kmetiji opazoval kletarja in se čudil, kako je šel v klet s prižgano svečo, kljub temu da je imel v kleti elektriko in močno žarnico na velbanem stropu. Če se je dalj časa zadrževal v kleti, je včasih vzel zraven psa čuvaja. Seveda sem šele pozneje izvedel, da je bila sveča indikator za morebitno pomanjkanje zraka za dihanje in če bi mu sveča ugasnila, bi se takoj umaknil iz kleti. Dejstvo, da je ogljikov dioksid 1,5-krat težji od zraka, pomeni, da se najprej nabira pri tleh in zato je bil zraven kletarja pes, ki je začutil nevarnost in pobegnil iz kleti.”
Nepoznavanje plina privede do nesreč
Ker ogljikov dioksid ni strupen plin, nam, tako Neuvirt, vojaška plinska maska nič ne pomaga. Plinska maska namreč čisti le umazan zrak in če je zraka (kisika) premalo, smo zadušitev le še pospešili. "Popolnoma smo zaščiteni le z izolirnim dihalnim aparatom, takšnim ki ga uporabljajo gasilci." Ogljikov dioksid je na tržišču običajno v različnih jeklenkah, pod tlakom in v tekoči fazi. Največ ga uporabljamo za gašenje in varjenje. Takoj ko mu omogočimo izhajanje, se spremeni v plinasto fazo.
Pokličimo na številko 112
Velja nasvet, da v teh dneh v vinske kleti hodimo s prižgano svečo in poskrbimo za zadostno zračenje prostora. Če se že kaj zgodi, nemudoma pokličimo regijski center za obveščanje na številko 112. "Če je razdalja do ogroženega človeka v kleti predolga, ne rinimo v klet, saj smo lahko sami v nevarnosti, da ostanemo za vedno v njej. Odločajo sekunde in minute, zato ne odlašajte s klicem na pomoč. Gasilci bodo reševali pod zaščito dihalnih aparatov," sklene sogovornik.