Prihaja spomladanski čas, z njim pa tudi paritveno obdobje pri mačkah. Te lahko letno skotijo do 18 novih muc. V celjskem zavodu Mačja hiša zato opozarjajo, da je najprimerneje odgovorno poskrbeti za živali.
Mačka ima lahko do tri legla letno s petimi ali šestimi mladički, kar pomeni do osemnajst novih muc, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove. Mačke se namreč parijo tudi s svojimi brati in sestrami, brejost pa je zanje zelo naporna. Prav zato v zavodu Mačja hiša opozarjajo, da sta sterilizacija in kastracija ključni del odgovornega lastništva mačke ter temelj reševanja problematike brezdomnih mačk obenem.
Nenazadnje pa tako določa tudi 11. člen Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-UPB3), ki pravi, da mora skrbnik hišne živali z osamitvijo, kontracepcijo, sterilizacijo ali kastracijo živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu.

Poseg nujno opraviti do četrtega meseca starosti

Helena Jovanovič Hacin, direktorica zavoda Mačja hiša pojasnjuje, da je mačko primerno sterilizirati ali kastrirati kadarkoli do četrtega meseca starosti. “Najbolj primeren čas je vedno, če imamo muco od malega, najkasneje do četrtega meseca, saj so lahko muce pri četrtem mesecu že breje. Če so muce zunanje, pazite edino, da ni ponoči pod nič stopinjami prvih nekaj dni po posegu, če ni možnosti, da bi jih imeli vsaj nekaj dni notri.”
Najbolj primeren čas je vedno, če imamo muco od malega, najkasneje do četrtega meseca, saj so lahko muce pri četrtem mesecu že breje. 
Sterilizacija in kastracija sta operativna posega, s katerima se mačkam prepreči nadaljnja reprodukcija, tudi sicer pa imata več zdravstvenih koristi, hkrati pa pomagata pri zmanjšanju populacije neželenih mačk pri nas.

Pri kastriranih samcih je:

  • manj verjetno, da se bodo klatili, s tem se pa zmanjša tudi možnost, da bi jih povozil avto,
  • manj verjetno, da se bodo pretepali, s tem se pa zmanjša tudi tveganje poškodb,
  • manj verjetno, da se bodo med pretepi okužili z nevarnimi boleznimi kot sta mačji virus imunske pomanjkljivosti (FIV) ali mačjo levkozo (FeLV),
  • manj verjetno, da bodo kazali znake teritorialnega obnašanja, kot je na primer markiranje,
  • onemogočen razvoj tumorjev na testisih.

Sterilizirane samice:

  • ne bodo mogle imeti neželenih legel mladičev
  • ne bodo zavijale in klicale samcev, kot to počno mačke v času gonitve,
  • bodo imele manj možnosti za okužbo z virusoma FIV in FeLV, ki se širita preko ugrizov, z mame pa se širita tudi na mladičke,
  • ne bodo dobile raka na jajčnikih in/ali maternici,
  • bodo imele manj možnosti za razvoj raka na seskih, še posebej, če bodo sterilizirane pred starostjo šest mesecev.

Tako sterilizacija kot kastracija sta preprosta posega, zato lahko v večini primerov mačko odpeljete domov še isti dan. Mačka bo na dan operacije dobila anestetik, zato ji pred posegom ne dajajte hrane.

Samice bodo imele majhno pobrito mesto, ki se bo ponovno zaraslo v nekaj tednih, in nekaj šivov. Če šivi ne bodo razgradljivi, jih bo veterinar odstranil deset dni po operaciji. Mačke pa tudi sicer po operaciji običajno hitro okrevajo.

Veliko število posegov posledica večje ozaveščenosti

“Cena operacije je odvisna od dela Slovenije, v katerem živite (v večjih mestih so cene višje) in veterinarja, ki opravlja poseg. Cene so različne, odvisno od veterinarja, ponavadi pa 70-80 eurov za sterilizacijo in 50-60 za kastracijo,” razlaga Jovanovič Hacinova.

Ker želijo v Mačji hiši spodbuditi sterilizacijo in kastracijo mačk, na veterini MH v Ljubljani oba posega opravijo po karseda ugodnih cenah. Za sterilizacijo mačke boste plačali 48 € (z istočasnim čipiranjem 54 €), za kastracijo mačka pa 36 € (z istočasnim čipiranjem 42 €).

Ker želijo v Mačji hiši spodbuditi sterilizacijo in kastracijo mačk, na veterini MH v Ljubljani oba posega opravijo po karseda ugodnih cenah. Za sterilizacijo mačke boste plačali 48 € (z istočasnim čipiranjem 54 €), za kastracijo mačka pa 36 € (z istočasnim čipiranjem 42 €).

Na obeh naši veterinah v Ljubljani in Kopru imamo zaradi našega poslanstva vedno nižje cene teh posegov, posledično zato opravimo veliko posegov, skupaj na obeh veterinah okoli 2800 letno.

“Na obeh naši veterinah v Ljubljani in Kopru imamo zaradi našega poslanstva vedno nižje cene teh posegov, posledično zato opravimo veliko posegov, skupaj na obeh veterinah okoli 2800 letno,” še dodaja Jovanovič Hacinova in ocenjuje, da ima vedno veliko število posegov opraviti tudi z večjo ozaveščenostjo ljudi. “Ozaveščenost ljudi je večinoma odvisna, od kod ti prihajajo. V mestih lahko rečemo, da vedno boljša, na vasi pa slaba in tam se ozaveščenost resnično počasi izboljšuje,” poudarja direktorica.