Mlekarska industrija je v zadnjem desetletju k paleti jogurtov dodala še eno različico, ki jo pogosto prodajajo pod imenom "grški tip jogurta". Ta jogurt pa je v resnici povsem običajen jogurt. Narejen je enako kot klasični jogurt z jogurtovo kulturo, količina maščobe pa je podobna kot pri navadnih jogurtih, od 0 do 10 odstotkov. Ste vedeli, da ima pomembno razliko od 'pravega' grškega jogurta?
Grški tip jogurta je izdelan iz pasteriziranega mleka, dodano mu je mleko v prahu in jogurtova kultura, pri jogurtih z višjo vsebnostjo maščobe pa še smetana. Tak jogurt ima nekoliko milejši in bolj kremast okus, poimenovanje "grški tip jogurta" pa Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjuje kot predvsem marketinški trik, saj gre dejansko za navaden jogurt.
Grški jogurt ima bistveno več beljakovin
Pravi grški jogurt je nekaj povsem drugega. Po besedah ZPS gre za jogurt, ki mora biti narejen po tradicionalni grški metodi, pogosto neposredno v Grčiji. Ko je jogurt fermentiran in zakisan, se iz njega odstrani sirotka, kar pusti zelo gost, kremast jogurt. Ta proces ne le da daje jogurtu gostejšo teksturo, ampak povečuje tudi vsebnost beljakovin in maščobe.
Tak jogurt je vsestransko uporaben: za sladice, omake ali namaze, kot je znani tatziki, in ima značilen sladko-kremast okus. Zaradi posebne proizvodnje je njegova cena običajno višja.
Zakaj je vredno poiskati grški jogurt?
Poleg goste in kremaste teksture ima pravi grški jogurt tudi številne prehranske prednosti. Je bogat z beljakovinami, kar prispeva k občutku sitosti in lahko pomaga pri nadzoru apetita. To pomeni, da lahko po obroku z grškim jogurtom dlje časa ostanemo siti, kar lahko zmanjša količino zaužitih kalorij čez dan.
Grški jogurt je tudi odličen vir kalcija, ki je ključen za zdravje kosti in lahko pomaga pri zmanjšanju tveganja za osteoporozo. Poleg tega beljakovine podpirajo ohranjanje moči mišic, kar je še posebej pomembno pri odraslih in starejših ljudeh.
Poleg tega vsebuje probiotike, koristne bakterije, ki podpirajo zdravje prebavil. Redno uživanje probiotikov lahko pripomore k boljši prebavi in splošnemu ravnovesju črevesne mikrobiote. Nekatere raziskave celo kažejo, da lahko probiotiki pozitivno vplivajo na razpoloženje in duševno zdravje, saj obstaja povezava med črevesjem in možgani.
Kje v Sloveniji lahko najdete grški jogurt?
V Sloveniji je pravi grški jogurt mogoče najti tudi v nekaterih večjih trgovskih verigah, kot so Hofer, Spar in Eurospin, medtem ko je grški tip jogurta prisoten na skoraj vseh policah in ga potrošniki pogosto zamenjajo za pravega. ZPS zato svetuje, da potrošniki preverijo sestavine in označbe: pravi grški jogurt vsebuje le mleko in mlečne kulture, brez dodatkov za zgostitev.
Poznavanje razlike je pomembno, saj pravi grški jogurt ponuja več hranilnih koristi, njegova tekstura in okus pa sta drugačna od "grškega tipa". Kdor si želi izkoristiti vse prednosti tega jogurta, se mora torej potruditi in ga poiskati med ponudbo trgovin.
