Zadnji teden decembra je oživela kultna lokacija v središču Maribora, kino Udarnik. Desetdnevni Festival alternativne kulture je svoja vrata odprl svobodnim in izzivalnim ljubiteljem alternativnih umetniških oblik.

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

Foto: Janez Klenovšek

S 1. januarjem se je v Mariboru zaključil prvi Festival alternativne kulture, ki je za svoj dom izbral kultni kino Udarnik ter s tem še dodal k izjemni zgodbi priljubljenega mariborskega prostora. Festival je poskrbel za vse, ki so se do sedaj počutili kot slon v trgovini s procelanom. Organizatorji so oder ponudili lokalnim in drugim slovenskim umetnikom, ki svoje delo opravljajo s srcem, pa naj bo v hip hopu, elektroniki, rapu, drum’n’bassu, rocku, trapu, technu.

Festival dodobra predstavil alternativno kulturo, ponoči in podnevi

Festival je vrata Udarnika odprl 22. decembra ter Mariborčanom vsak večer, z vrhuncem na silvestrski večer, ponujal novo zgodbo odličnih umetnikov ter nudil podporo in predstavljal alternativno kulturo. Zraven vsakodnevnih zabav in koncertov so organizatorji poskrbeli tudi za dnevni program, kjer so se predstavili mariborski tetoverji, umetniki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, strokovnjaki s področja psihadelikov, modni oblikovalci, filmarji, fotografi in drugi.

Kino Udarnik iz dneva v dan zaživel v drugačnem ritmu

Prvi dan festivala je otvoril HushHush ter v prostore Udarnika privabil ljubitelje techna in jih navdušil s techno zvezdo Leo Dobričić, ki je iz svoje rezidence v Privilege clubu na Ibizi tokrat prvič prišla v Maribor. Že naslednji dan je nekdanji kino zamenjal svoj ritem in ponovno gostil enega svojih večjih uveljavljenih dogodkov Hodnik. Šuljo in DVS sta oder tokrat prvič delila z Dubdiggerz in Kanomotis. Festival se je nadaljeval s trap večerom, ki se je začel s predstavitvijo nove Lantern Handcrafted Goods kolekcije Parallels, ki jo ustvarja mlad Mariborčan Nejc Pucko in se nato do vrhunca razvil s koncertom postapokaliptične skupine Matter.

Foto: Janez Klenovšek

Za ljubitelje žive glasbe so poskrbeli novomeški pop-rockerji MRFY in multiinštrumentalistka Zala Kralj. V Mariboru pa se je prvič predstavil tudi vseslovenski projekt Kluba K4, Gibanica, s katerim prostor in mesto za umetniški razvoj nudijo domačim didžejem in producentom. Na Festivalu alternativne kulture je Gibanica razgibavala noge in ušesa v ritmih lokalnih didžejev: Ikas (Rokko & Rourus), Roiss in U-N (Utti & Nitz). Brezkompromisna filozofija N’toka in Mita,  je poskrbela še za dodatno presenečenje, ko se jima je na odru pridružil mladi raper Naji, ki izhaja iz iranske ilegalne podzemne hip hop scene in je predstavil hip hop v farsi jeziku.

Dvorana na silvestrski večer pokala po šivih

Festival se je zaključil s posebno edicijo Magnetic Shifta, ki se je na oder starega kina podal prvič, z domačimi ustvarjalci globokih bas linij:  WUBSONIK, Useless D.I., Aveho in drugimi.  Na zadnjo soboto v letu se je na odru spopadlo 10 nadebudnih lokalnih talentov, zmagovalec DJ natečaja pa je naslednji dan na silvestrski večer nastopil s Timom Urbanyo, Forest People, DJ Splifom in drugimi, ki so zabave željne Mariborčane zabavali do zgodnjih jutranjih ur.

Izjemna udeležba presenetila celo organizatorje

Zaradi izjemno uspešnega  in odlično obiskanega prvega Festivala alternativne kulture organizatorji napovedujejo, da bodo poskusili nadaljevati s kvalitetno ponudbo kulturnih vsebin, ki je bila tako uspešno sprejeta skozi vseh 10 dni festivala. Zaradi izjemne podpore lokalnih umetnikov in drugih partnerjev ter predvsem zaradi izjemene udeležbe, ki je presenetila še organizatorje, se lahko ekipa zažene v leto 2018 in vdihne svežino v kulturno ponudbo Maribora.