Vas zanima, kako bo vaša potovalna izkušnja izgledala čez nekaj let? Z omrežjem 5G bomo poleteli proti izboljšani potovalni izkušnji, ki bo predvsem varnejša in udobnejša – tako za zaposlene kot potnike.

Uvedba sodobnih tehnologij je nedvomno dobra novica za letališča – in še zlasti za potnike. Že sedaj sodobna letališča sledijo toku sprememb in sprejemajo prednosti avtomatizacije ter novih tehnologij za učinkovitejše delovanje letaliških operacij. Z implementacijo tehnologije 5G pa bodo le-ta še bolje upravljala svoje sisteme in v prvi vrsti potnikom ponujala še bolj varno potovalno izkušnjo z višjim standardom udobja.

Kako bo tehnologija 5G vplivala na potovalno izkušnjo potnikov?

Eno področje je ravnanje s prtljago potnikov, kjer bomo lahko opazili spremembo pri sledljivosti prtljage, ki se nemalokrat izgubi. Uspešno upravljanje s prtljago temelji na zbiranju in prenosu podatkov. Ker omrežja 5G omogočajo hitrejšo in bolj učinkovito povezljivost med napravami, lahko pričakujemo, da bodo kovčki redkeje izgubljeni. Najbolj napredna letališča bodo upravljanje s prtljago nadgradila s pametnimi kamerami, ki bodo prtljago posnele in s tem omogočile, da bodo lastniki v primeru izgube svojo lastino hitreje našli.

Spremembe bodo vidne tudi na področju prijave in obdelave podatkov potnikov pred vkrcanjem. Tehnologija 5G po celotnem letališkem kompleksu bo pomenila, da bodo imeli potniki na letališču hitrejšo in boljšo povezljivost za svoje mobilne naprave, različne aplikacije in druge tehnologije pa bodo omogočile, da se bo potnik skorajda sprehodil skozi letališče – ustavljanje na različnih kontrolnih točkah torej ne bo več potrebno.

Postopki prijave na let bodo tako v celoti digitalizirani, kar bomo dosegli z elektronskimi osebnimi izkaznicami z biometričnimi podatki, ki bodo povezani s tehnologijo 5G in omrežno povezavo Wi-Fi. Vidnejša sprememba, ki jo bo omogočila tehnologija 5G, pa bo med drugim tudi brezkontaktno potovanje. Letališča bodo lažje obvladovala množico potnikov in hkrati izpolnjevala zdravstvene smernice. Nekatere izmed sprememb bodo vključevale merjenje razdalje med potniki in osebjem s pomočjo senzorjev. Ključnega pomena bo, da se potniki med potovanjem počutijo varno.

Prva pametna potovanja podprta z omrežjem 5G

Letališča in letalski prevozniki so hitro odkrili številne prednosti uporabe omrežij 5G in zato jih ponekod že s pridom uporabljajo. Tako so nekatera letališča že stopila v partnerstvo s telekomunikacijskimi podjetji, kar je privedlo do uvajanja zasebnih (ali pol zasebnih) omrežij po letališčih.

Dober primer je mednarodno letališče Peking Daxing na Kitajskem, kjer so v sodelovanju s Huaweijem in drugimi lokalnimi podjetji vzpostavili omrežje 5G, ki omogoča ogromne količine prenosa podatkov, kar nudi resnično prilagojene storitve za njihove potnike.

Ena takšnih je aplikacija, ki potnikom v času, ki ga preživijo na letališču, v realnem času pošilja personalizirane informacije o letaliških storitvah – vključno z opomniki o izdaji vozovnice, prijavi, vkrcanju, spremembah na vratih za vkrcanje in ocenami časa prihoda na vstopna vrata. Potniki lahko v aplikaciji kadar koli preverijo stanje prijavljene prtljage, letališko osebje pa lahko v realnem času opravi tudi hitri pregled prtljage, če bi potnik želel vedeti, kje se njegova prtljaga nahaja.