Skrb za okolje in zeleno prihodnost je v polju mobilnosti neločljivo povezana z uporabo električnih vozil in polnilne elektroenergetske infrastrukture.

O tem, kaj je e-mobilnost in kako lahko ta prispeva k čistejšemu okolju v vaši občini, je spregovoril Dušan Lukič, strokovnjak na področju e-mobilnosti iz podjetja Porsche Slovenija, kjer ponujajo nove, čiste in trajnostne e-mobilnostne rešitve za vse: tako za zasebne uporabnike kot za podjetja – pa tudi za občine.

Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost, Porsche Slovenija

Zakaj je dobro živeti v občini, v kateri je električna mobilnost prioriteta?

Začetek je povsem enostaven: z množično uporabo e-mobilnosti se izboljša kakovost življenja vsakega občana, saj električni avtomobili lokalno ne onesnažujejo z izpušnimi plini, prav tako pa delujejo povsem tiho. Ko k temu dodamo še lastno proizvodnjo električne energije, dobimo resnično trajnostno rešitev za osebno e-mobilnost. Pri Porsche Slovenija v okviru znamke MOON so združene celostne ponudbo e-mobilnosti: rešitve za polnilno infrastrukturo, zagotavljanje in shranjevanje zelene energije ter digitalne rešitve, namenjene tudi javnemu prometu. Le tako lahko emisije, ki jih povzroča promet, zmanjšate ne samo s čistejšo tehnologijo – električnimi avtomobili, temveč tudi z zmanjšanjem prometa.

Je električna mobilnost res trajnostna?

Da! Dušan Lukič poudarja, da je proizvodnja električnih avtomobilov vse čistejša, tehnologija se ves čas razvija, recikliranje materialov pa je vse bolj uspešno. Pri sami vožnji je elektromotor e-vozila z ničelnimi izpusti med delovanjem neprimerljivo čistejši od motorja z notranjim zgorevanjem v vozilu na klasično gorivo, saj lokalno električni avtomobil ne ustvarja prav nobenih emisij, ob proizvodnji električne energije pa so izpusti veliko manjši od tistih, ki jih proizvajajo klasična vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Za veliko zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida lahko poskrbi vsak posameznik sam z uporabo energije iz obnovljivih virov. Ko razmišljate o e-vozilih, se vzporedno splača načrtovati tudi lastno sončno elektrarno.

Kako lahko občina poskrbi za samooskrbo?

Z lastno sončno elektrarno si lahko občina priskrbi zeleno energijo iz obnovljivih virov in tako poskrbi za čistejši zrak za občane in za nižje stroške za davkoplačevalce. Solarni moduli se lahko postavijo na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba. Najučinkovitejša je postavitev na streho, ki je obrnjena proti soncu. Sončna elektrarna, denimo na strehi, bo ves dan proizvajala dovolj električne energije za občinske ali poslovne objekte. Pri Porsche Slovenija strankam pomagajo izbrati pravo rešitev, izpeljati postopke in postaviti njihovo sončno elektrarno.

Kje v občini lahko napolnimo e-vozilo?

Za nemoteno uporabo električnih vozil je glede na število prebivalcev in drugih porabnikov treba zagotoviti zadostno število javnih polnilnic.

Te je zato treba najprej postaviti na najzanimivejših lokacijah v občini in v blokovskih naseljih, kjer so obremenitve večje ter lokacijsko in časovno bolj koncentrirane. Za večino potreb, sploh pa za lokalne uporabnike električnih vozil, ki na dan povprečno prevozijo okoli 50 kilometrov, zadostujejo klasične (počasne) polnilnice s trifaznim izmeničnim tokom (AC).

Na njih se večina e-vozil za dnevne potrebe napolni v uri ali dveh, kar je tudi normalen čas zadrževanja na takšni polnilni postaji med opravki. Pri tem se računa tudi na sodelovanje občin oziroma lokalnih skupnosti. Na turistično močno zanimivih in prometnih območjih se splača razmisliti tudi o hitri polnilni postaji, a le, če je lokacija takšna, da je na njej veliko prometa in čas zadrževanja kratek. Sicer je bolje postaviti več AC-polnilnic.

Kaj pa, če naletimo na ovire?

Znano je, da odločitve za vstop v svet električne mobilnosti ne dozorijo čez noč, ki je kar naenkrat postala otipljiva realnost, vam ali vaši občini pri tem stojijo ob strani ne le z vozili in drugimi produkti, ampak predvsem s strokovno pomočjo in svetovanjem pri pripravi strategije, projektih, izzivih in izvedbi rešitev električne mobilnosti.

Veseli bodo, če se boste obrnili na njih.

Več informacij: 080 88 46 in moon-power.si

Če vas tematika e-mobilne Slovenije zanima, si lahko pogledate celoten video: