V tem času, ko grozdje še dozoreva, je ravno dovolj časa, kot pravi Tadeja Vodovnik Plevnik, univ.dipl.inž.kmet., specialistka za vinarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, da pripravimo vse potrebno za nemoteno izvedbo kakovostne trgatve. Pripraviti je potrebno vse, kar pride v poštev od trgatve do nege vina.
Na udaru so predvsem vinogradi, ki rastejo na peščenih in lapornatih tleh
Vodovnik Plevnikova nadaljuje, da se škoda zaradi suše pojavlja predvsem v vinogradih, ki se nahajajo na peščenih in lapornatih tleh. “Pomanjkanje vode se vidi kot slabši razvoj mladik, listov vinske trte in grozdnih jagod. Predvsem na bujnih sortah, kot so šipon, rumeni muškat, modra frankinja, ki se nahajajo na legah s peščeno ali lapornato talno podlago, prihaja do venenja grozdov. Vinogradniki so zato primorani grozdje odstraniti oz. zredčiti. Pomanjkanje vode v mesecu juliju negativno vpliva tudi na diferenciacijo grozdja. Tako bo pridelek zaradi motene diferenciacije v naslednji sezoni manjši.”
Visoke temperature v kombinaciji s pomanjkanjem vode so močno vplivale tudi na pojav sončnih ožigov. Sorte rumeni muškat, traminec, laški rizling so tiste, ki so najbolj dovzetne za pojav sončnih ožigov. Škoda se sprva pojavi kot rjavo-črni madež na jagodah, kasneje se jagode začnejo sušiti. V kolikor se ne posušijo, je aromatski potencial takšnih jagod manjši, kot pa jagod, ki so nepoškodovana. Škoda zaradi ožiga grozdnih jagod lahko presega 10 odstotkov pridelka.
Letnik 2022 je v primerjavi z lanskim po vsebnosti sladkorja v prednosti za 12-13 dni
V tem času grozdje aktivno dozoreva, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor pa je kot pooblaščena organizacija za spremljanje dozorevanja grozdja za vinorodno deželo Podravje s prvim vzorčenjem grozdja začel 9. avgusta in nadaljuje s tedenskimi presledki. “Prvi pokazatelji dozorelosti grozdja nakazujejo, da sladkor pospešeno narašča predvsem zaradi visokih dnevnih temperatur in daljšega sušnega obdobja (predvsem zaradi izhlapevanja vode). Tako je letnik 2022 v primerjavi z lanskim letnikom po vsebnosti sladkorja v prednosti za 12-13 dni, medtem ko za najzgodnejšim letnikom 2003 zaostaja za pet dni. Skupne kisline so pri letniku 2022 v primerjavi z letnikoma 2021 in 2003 (pri podobni sladkorni stopnji) v povprečju višje. PH vrednost je pri letniku 2022 v primerjavi z letnikom 2021 (pri podobni sladkorni stopnji) nižja, medtem ko je v primerjavi z letnikom 2003 višja. Masa (teža) jagod (na osnovi mase 100 jagod) letnika 2022 je v primerjavi z letnikom 2021 (pri podobni sladkorni stopnji) nižja, kar je posledica suše, tako bodo slabši izpleni in s tem posledično zmanjšana količina pridelanega vina.”
Na zavodu pridelovalcem priporočajo, da v svojem vinogradu po sortah sami spremljajo dozorevanje grozdja in ugotavljajo vsaj osnovne parametre, kot so sladkor, skupne kisline, masa in zdravstveno stanje. Ostale podatke pa lahko dobijo od pooblaščene organizacije za spremljanje dozorevanja grozdja.

Laboratorij , v katerem na KGZ Maribor spremljajo dozorevanje grozdja
Tudi letos žal neurja s točo ne prizanašajo. Tako bo v vinogradih, ki jih je prizadelo neurje s točo ali napadla kakšna bolezen, večja nevarnost napada gnilobe in ocetnega cika na grozdnih jagodah. Zato bo potrebno veliko pozornosti posvetiti selektivni trgatvi – odbiri oz. ločevanju grozdja in skrbno pripravo mošta za vrenje.
Visoke temperature povzročajo prisilno dozorevanje grozdja
“Ugotavljanje dozorelosti grozdja je še posebej pomembno, ko predvidevamo in si prizadevamo za vina vrhunske kakovosti. Pri teh vinih mošt ne sme biti obogaten – dosladkan, doseči pa mora minimalno sladkorno stopnjo po zakonu o vinu, oziroma optimalno sladkorno stopnjo za primerno kakovost. V teh vinogradih lahko še kaj postorimo (redčenje grozdja) in tako omogočimo ugodnejše pogoje za zorenje grozdja,” še pojasnjuje sogovornica in dodaja, da visoke temperature in pomanjkanje vode povzročajo tudi prisilno dozorevanje grozdja. “To pomeni, da se sladkorna stopnja močno dviguje, prav tako pa se v jagodah hitro razkrajajo vinska ter jabolčna kislina. To privede do tega, da je ph grozdnega soka nad optimalno vrednostjo, vina so manj obstojna, za kar je potrebna večja poraba žvepla, vina so manj sveža in s slabšo aromatiko.”
Pridelovalci penečih vin bodo začeli s trgatvami prav kmalu (odvisno od sorte), saj se za osnovno vino za penino grozdje trga pred polno zrelostjo (nižje sladkorne stopnje in višje skupne kisline). Tako so v Radgonskih goricah začeli s trgatvami že v teh dneh.