V teh dneh se bo pričala obnova promenade v mariborskem Mestnem parku. Uredili bodo nove tlakovane površine celotne promenade od Maistrove ulice pa vse do ribnika, obnovili bodo javno razsvetljavo in urbano opremo. Na prireditvenem prostoru na utrjenem delu parka bodo poskrbeli za možnosti priklopa na komunalno odvodnjo in elektriko.

Danes, 2. septembra 2021, so izvajalca del, koprsko podjetje Makro 5 gradnje, že uvedli v delo. Po pogodbi naj bi z deli končali do konca tega leta, odvisno tudi od vremenskih pogojev.

Poskrbeli bodo tudi za hortikulturno ureditev promenade, v zeleni del parka pa v skladu s pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ne bodo posegali. Arhitektka projekta Mateja Katrašnik iz projektantskega biroja Arhiteza je razkrila, da so pri načrtovanju zasaditev sodelovali s soavtorjem zgornjega dela promenade Nikom Staretom: “Upoštevali smo njegov predlog o monokromatski zasaditvi rdečih vrtnic.”

Obnova bo stala skoraj tri milijone evrov

Aleš Klinc z Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor je povedal, da so izvajalca izbrali v postopku javnega naročila: “Vrednost projekta znaša 2,8 milijona evrov z davkom, od tega je 80 odstotkov sredstev iz Evropske unije.”

Napovedal je, da bodo v času gradnje nekatere dele parka v treh različnih fazah za obiskovalce morali zapreti: “Trudili se bomo, da bodo vsi dostopi skozi park, kjer gradnje ne bo, omogočeni in da se bodo obiskovalci v smeri vzhod-zahod lahko varno gibali.”

Mestni park bi povezali s prostorom ob Dravi

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je poudaril, da je mestni park eden od biserov Maribora. “V svoji zgodovini je bil večkrat nagrajen. To je velika obveza, da z njim skrbno ravnamo.” Dejal je, da je prenova promenade le en kamenček mozaika: “Celotna slika je povezava javnega prostora ob Dravi prek srednjeveškega dela mesta v park, iz parka pa v zaledje. Sodni stolp in Vojašniški trg je končan, v teku so prenove historčnih ozkih prehodov, dela se bodo začela na Gregorčičevi ulici.”

Saša Arsenovič je napovedal: “Ko končamo z ureditvijo poti do Treh ribnikov, je v pripravi vizija povezave od Treh ribnikov na Piramido. Piramido želimo urediti kot mestni park. Za to se trudimo s štirimi ministrstvi. Trenutno stanje na Piramidi namreč ni takšno, da bi bilo mestu lahko v ponos.”

Mariborski župan je povedal, da bo v mestnem parku seveda treba urediti tudi druge poti, ne le promenade: “Razmišljamo tudi o Rožnem griču, mostičkih in povezavi za kolesarje, ki danes formalno ni dovoljena. Vzpostaviti moramo križ sever-jug-vzhod-zahod, da bo jasno, kje so kolesarji dovoljeni in kje ne. Velik izziv so tudi igrala in tisti bazen, ki to več ni. Kaj narediti iz njega?”

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič

Mariborski mestni park šteje že 150 let

Mariborski Mestni park severno od centra mesta danes obsega okoli 54 hektarjev površin. Prve zasaditve segajo v daljno leto 1871, vse od takrat je park priljubljena točka za oddih ali rekreacijo. Konec 19. stoletja so v park vključili tudi območje Treh ribnikov in leta 1890 zgradili glasbeni paviljon. Park krasijo skulpture in fontane, v njem je tudi otroško igrišče.

Skozi park sprehajalce vodi široka promenada, ki je bila prvič osvetljena leta 1926. Načrte zanjo je v 50. letih prejšnjega stoletja izdelal arhitekt Ljubo Humek. V 80. letih prejšnjega stoletja so jo podaljšali vse do zgornjega ribnika. Sprehajališče ob ribnikih so uredili po zamislih Boruta Pečenka, Toma Pirkmajerja, Nika Stareta in Jožeta Požauka.