Majhen kraj Dolge Njive pri Voličini v Slovenskih goricah se je z največjim adventnim vencem in butaro kar dvakrat vpisal v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Posebnost Turističnega društva Presmec je tudi v tem, da so pred dvema letoma velik adventni venec postavili ob cerkvi sv. Jurija v Piranu.

Letošnja prva adventna nedelja je bila 29. novembra, ko smo na adventnih vencih prižgali prvo svečo. Adventni venec je kot okras in liturgični simbol adventnega časa prevzet od germanskih narodov, v Sloveniji pa se je uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja.
Zlasti v zadnjih letih se po številnih slovenskih krajih pojavljajo večji adventni venci, ki jih naredijo domačini in jih običajno postavijo v občinskih in krajevnih središčih, ob cestah in drugje.
Marsikdo pa ne ve, da imamo Slovenci Guinnessov rekord v izdelavi največjega adventnega venca na svetu. Pri tem je zanimivo, da rekord prihaja iz naših krajev, natančneje iz Krajevne skupnosti Voličina v občini Lenart.

V Voličini so leta 2013 izdelali največji adventni venec na svetu

Pisalo se je leto 2013, ko so se člani Turističnega društva Presmec z Dolgih Njiv pri Voličini lotili neverjetnega podviga. Želja njihovega sedaj že pokojnega predsednika Jožeta Vogrina je bila, da spletejo največji venec na svetu.
Že leto prej so začeli z zbiranjem potrebnega materiala; zelenja, cipres, trsov vinske trte (teh so zbrali več kot 4 tisoč 500) in nato zadnja dva meseca pred prvo adventno nedeljo spletali venec na travniku kmetije Kramberger v Spodnji Voličini. Pri delu so članom društva pomagali tudi nekateri krajani in otroci iz vrtca in šole.

Rezultat meritve, ki je potekala na podlagi GPS sistema, je pokazal, da meri adventni venec v Voličini v premer 100,85 metrov, obseg pa znaša 316,82 metra. Venec je tehtal sedem ton in pol, spleten pa je bil na 112-ih metrskih lesenih nosilcih.

Ob prižigu prve luči na vencu so opravili tudi njegovo uradno meritev. Pri tem je sodelovala 3-članska neodvisna komisija, v kateri sta ob geodetu Darku Totu iz geodetskega sesrvisa Geo ekspres sodelovala še tedanji evropski poslanec Lojze Peterle in uradni oglednik za podvige Chris Hartley iz angleškega Coventry-ja.

Rezultat meritve, ki je potekala na podlagi GPS sistema, je pokazal, da meri adventni venec v Voličini v premer 100,85 metrov, obseg pa znaša 316,82 metra. Venec je tehtal sedem ton in pol, spleten pa je bil na 112-ih metrskih lesenih nosilcih. S tem dosežkom se je Turistično društvo Presmec po letu 1999 drugič v zgodovini vpisalo v slavno Guinnessovo knjigo rekordov.

TD Presmec se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisalo tudi z najvišjo butaro, adventni venec pa so člani društva postavili tudi v Piranu

Leta 1999 so namreč člani društva izdelali 303,80 metra visoko butaro oziroma presmec, kot rečejo v Slovenskih goricah, za izdelavo katere so porabili šest velikih prikolic zelenja. Do cerkve sv. Ruperta v Voličini je takrat presmec na cvetno nedeljo ponosno neslo kar 120 ljudi. S tem podvigom se je društvo prvič vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Leta 1999 so namreč člani društva izdelali 303,80 metra visoko butaro oziroma presmec, kot rečejo v Slovenskih goricah, za izdelavo katere so porabili šest velikih prikolic zelenja.

V društvu Presmec so se nato leta 2018 lotili novega zanimivega podviga. Iz smrekovih vej so izdelali adventni venec s premerom 10 metrov in ga postavili ob cerkvi svetega Jurija v Piranu. S tem so izpolnili dolgoletno, a nikoli uresničeno željo pokojnega predsednika društva Jožeta Vogrina. Ta je društvo ustanovil leta 1994, potem ko je preživel strelski napad islamističnih teroristov v Egiptu, kjer je bil na oddihu. Zaobljubil se je, da bo vsako leto ob cvetni nedelji izdeloval butare. Kasneje je s svojo dobro voljo motiviral številne sovaščane, da so poleg butar začeli izdelovati tudi adventne vence rekordnih dolžin in obsegov.