UKC Maribor je konec preteklega leta zaposloval kar 3.414 ljudi. Vsakodnevno, od ponedeljka do petka, za zaposlene delavce pripravijo okoli 1500 obrokov, čez vikend se ta številka nekoliko zmanjša, saj dnevno pripravijo okoli 450 obrokov. »Navedeno je število obrokov in ne število posameznikov, ki obroke zaužijejo. Nekateri delovni časi v UKC Maribor so namreč tudi daljši od osem ur, zato delavcem v primeru daljših delovnikov pripada večje število obrokov,« pojasnijo v UKC Maribor.
Zakaj takšna razlika, zaposlenim ni jasno
»Hrana pripravljena za nas ni nikoli ista kot za paciente. Velikokrat je brez okusa, kot da kar nekaj »namečejo« na hitro skupaj. Večina mojih sodelavcev se je zato odločila, da več ne jemo v menzi ampak si raje malico prinesemo s seboj ali pa odpravimo v bližnjo trgovino. Zakaj takšna razlika med hrano, nam ni jasno. Veliko pripomb sem že slišal, da jih bolnišnična hrana zelo napenja in imajo težave. Sploh nočne malice so daleč od kvalitetnega,« nam je prehrano opisal eden izmed zaposlenih v UKC Maribor.
Ločena skupina kuharjev
Hrana za zaposlene in paciente se pripravlja v isti kuhinji, le da za hrano za zaposlene delavce UKC skrbi posebna skupina kuharjev, ločeno od hrane, ki se pripravlja za paciente. »Hrana za bolnike se pripravlja skladno s priporočili, ki veljajo za obolelo populacijo in je prilagojena značilnostim, ki veljajo za posamezna obolenja. Razlikuje se v različnih tehnoloških postopkih priprave hrane ter upošteva omejitve pri enem ali več živilih, kjer je to potrebno. Hrano za bolnike pripravljajo dietni kuharji, to so kuharji, ki dobro poznajo značilnosti posameznih obolenj in poznajo pravilne postopke priprave hrane za obolelo populacijo. Hrano za zaposleno osebje pripravlja posebna skupina kuharjev, ki pripravlja hrano ločeno od hrane za paciente,« nam na vprašanje, kakšna je razlika v pripravi hrane odgovorijo v UKC Maribor. Hrana za zaposleno osebje se pripravlja z drugačnimi tehnološkimi postopki in nima takšnih prehranskih omejitev kot prehrana za bolnike.

Del jedilnika namenjenega pacientom.
Raznolika hrana za zaposlene
»Ne le za nas, tudi hrana za paciente, predvsem dietni obroki, velikokrat niso jasni. Primer – sladkorni bolnik zraven dobi navadno marmelado. Mi pa imamo za malico par hrenovk, zenf in kos kruha. Za vegetarijanski obrok so navadno na voljo sojini polpeti. Nobene raznolikosti. Tudi solatni krožniki so vedno isti, vedno so zraven testenine, po mojem od dneva prej in čez liter majoneze. Ni nenavadno, da imajo pacienti en dan špinačo, drugi dan pa jo imamo mi, le da veliko bolj razredčeno. Edino kar je zares dobro so dežurne večerje, ker se kuhajo manjši obroki in si naročimo za naprej. Mislim, da se naša menza zagotovo ne more primerjati z menzami v Celju in Ljubljani,« pa nam je stanje zapisala druga zaposlena.
Na UKC Maribor pa pojasnijo, da je poleg mesne in dietne malice na voljo še vegetarijanska malica ter solatni krožnik. Zaposleni lahko izbirajo med malico v dopoldanskem in popoldanskem času, kosilom, dežurno večerjo ali nočno malico.

Primer jedilnika, ki so ga včeraj imeli na voljo zaposleni.
Dobavitelji izbrani na javnem razpisu
»Vsa živila nabavljamo od zanesljivih in preverjenih dobaviteljev izbranih na javnem razpisu,« nam povedo v UKC Maribor. In kdo so dobavitelji?
- Mleko in mlečne izdelke dostavljajo: Pomurske mlekarne d.d., Mlekarna Celeia d.o.o. in Ljubljanske mlekarne d.o.o.,
- Meso in mesne izdelke dostavljajo: Mesarstvo Nikl d.o.o., Mesarstvo Oblak d.o.o. , Panvita d.d.,
- Perutninsko meso in perutninske mesne izdelke dostavlja Perutnina Ptuj d.d.,
- Ribje konzerve, pašteto, kekse in sladek program, maščobne proizvode, čaje, začimbe in zelišča, marmelade, ostala živila, sadne sirupe, vode in ostale pijače, živila za posebne prehranske namene dostavlja Mercator d.d.,
- Jajca in jajčne izdelke, semena in med dostavlja Pitus d.o.o.,
- Moke in zdrobe, kaše in žita dostavlja M.M. Kaučič d.o.o.,
- Otroško hrano, drobno pecivo, riž, jušne zakuhe in testenine dostavlja Podravka trgovsko podjetje d.o.o.,
- Kruh, pekovsko pecivo, drobtine, pekovske in konditorske sladice dostavlja Žito d.o.o.,
- Zamrznjene cmoke, svaljke, zamrznjene ribe in morske sadeže dostavlja Ledo d.o.o.,
- Zamrznjeno zelenjavo, vloženo sadje dostavlja Hmezad trgovina Žalec d.o.o.,
- Zamrznjeno sadje dostavlja Kvibo d.o.o.,
- Zelenjavne priloge, vložena zelenjava in dodatke dostavlja Eta Kamnik d.o.o.,
- Olja dostavlja Tovarna Olja Gea d.d.,
- Sokove, juhe dostavlja Nektar natura d.o.o.,
- Živila z nizko vsebnostjo beljakovin PKU dostavlja Peter Strnad s.p.,
- Sadje in zelenjavo dostavljajo: Pitus d.o.o., Geaprodukt d.o.o. in S.P. Plod.