Na obronkih Kozjaka nad Pesnico nastaja projekt, kakršnega v Sloveniji še nismo imeli. V sodelovanju s Kitajskim društvom Slovenije, Univerzo iz Gorice in pod okriljem evropske pobude Culinary Trail of the Ethnic and Local Cuisine in the Danube Region (Colinarium), se namreč ustvarja popolnoma nov in inovativen prostor, ki združuje kulinariko, trajnost, izobraževanje in medkulturni dialog.

Kaj bo kmetija ponujala?

Kitajska kmetija bo, po besedah članov Kitajskega društva Slovenije, "živi laboratorij permakulturnega pristopa, kjer se bodo obiskovalci lahko učili, okušali in spoznavali drugačno povezavo med človekom in naravo".

Poleg ekološke pridelave zelišč in tradicionalne kitajske zelenjave, bo kmetija ponujala tudi delavnice, raziskovalne poti za otroke in odrasle ter interaktivne prikaze trajnostnega načina življenja. Povezava s Kitajskim vrtom pa seveda pomeni tudi samooskrbo z eksotičnimi zelišči, ki bodo kasneje našla pot v jedi izbranih restavracij.

Prva stoletna jajca v Evropi

[[image_1_article_77979]]

Vzporedno s projektom Kitajske kmetije Kitajsko društvo Slovenije ustvarja nove mejnike tudi v slovenski gastronomiji. Restavracija U Sushi, pod vodstvom mojstra Shi Dahai, lastnika priznane restavracije BIG PANDA, je postala prva v Sloveniji, ki ponuja avtentično pripravljena stoletna jajca ("pi dan"). Ta fermentirana jed, pripravljena po skrivnem receptu, podedovanem skozi generacije, predstavlja simbol spoštovanja, časa in umamija, brez prilagajanja evropskim okusom.

Slovenija je s tem prva evropska država, ki sprejema pristno tehniko fermentacije, kot jo narekujejo stoletja tradicije. 

Ko bo Kitajska kmetija, in posledično kitajski, vrt odprts za javnost, bo KDS obiskovalcem omogočilo vpogled v tradicionalno fermentacijo stoletnih jajc, ki bo potekala na sami kmetiji, kot del žive dediščine in gastronomskega doživetja. 

Raziskovalno in pedagoško ozadje projekta

Projekt pa ima tudi močno raziskovalno in pedagoško ozadje. V sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije (FUDŠ) je Kitajsko društvo Slovenije namreč soustvarilo program, ki obravnava vpliv kitajske kulinarike na lokalno okolje in njeno vlogo v širšem prostoru Podonavja. Obisk delegacije FUDŠ v prostorih društva je potrdil skupno željo po razvijanju gastronomskega dialoga in predstavitvi kulturne dediščine kitajske manjšine na dostopen, sodoben in vključujoč način.

Kitajska kmetija pa je tudi del širše evropske zgodbe Colinarium Trail. Pobude, ki v različnih državah Podonavja išče načine, kako etnične in lokalne kuhinje vključiti v trajnostni turizem. Slovenski primer bo edinstven prav zaradi povezave s permakulturo in izobraževanjem.

[[image_2_article_77979]]

"Projekt Culinarium Trail, ki ga vodi Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici, je mednarodna pobuda, ki se osredotoča na ohranjanje etnične in lokalne kulinarične dediščine v regiji Donave. Projekt podpira program Interreg Danube in vključuje 30 etničnih skupin, vključno z židovsko dediščino in marginaliziranimi romskimi skupnostmi. Cilj je revitalizacija turizma, spodbujanje lokalnega gospodarskega razvoja in ustvarjanje novih zaposlitvenih priložnosti. V okviru Culinarium Trail se razvija transnacionalna kulinarična pot, ki povezuje različne gastronomske tradicije in omogoča multimedijsko izkušnjo prek digitalnih platform. Projekt vključuje tudi digitalizacijo kulinarične dediščine ter promocijo kakovostnih izdelkov iz primarnega sektorja," so pojasnili sogovorniki.

Kmetija se bo v kratkem odprla

Na voljo bodo vodeni ogledi, pokušine, kulinarični večeri in izobraževalne delavnice.

"Cilj projekta pa je dolgoročen, torej ustvariti prostor, kjer se stikata vzhodna modrost in zahodna inovativnost in, kjer je hrana več kot le obrok," so zaključili.