Slovenija ima za oskrbo s pitno vodo registriranih več kot 1.000 vodovodnih sistemov, ki skupaj oskrbujejo preko 90 odstotkov prebivalcev. “Kot značilnost lahko navedemo veliko število majhnih sistemov, ki pa oskrbujejo v celoti majhen delež prebivalcev. V večjih sistemih je kakovost pitne vode stabilnejša, v manjših sistemih pa zaradi vremenskih in drugih vplivov lahko prihaja do fizikalnega in mikrobiološkega onesnaženja pitne vode,” je zapisano na spletni strani vlade.
Kakovost vode se pregleduje redno
Kot so za nas pojasnili v Mariborskem vodovodu, imajo skladno z veljavno zakonodajo vpeljan HACCP sistem in notranji nadzor pitne vode. Zaposleni zato z izvajanjem različnih terenskih meritev vsakodnevno spremljajo stanje na vodnih virih, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano pa redno jemlje vzorce za analizo na mikrobiološke in kemijske parametre.
“Sodelavci vsakodnevno z izvajanjem različnih terenskih meritev spremljajo stanje na vodnih virih. Glede na terenske ugotovitve se sprejmejo različni, zelo specifični ukrepi. Na primer, če bi bila voda mikrobiološko onesnažena, se izreče skrajni ukrep, to je prekuhavanje vode,” pojasnjujejo v Mariborskem vodovodu. V preteklosti se je prekuhavanje vode izvajal na enem izmed manjših zajetij.
Na globoke vire pitne vode neurja ne vplivajo
Mariborski vodovod večino porabnikov oskrbuje s pitno vodo iz črpališč, ki so globoka od 7 metrov pa vse do 40 metrov. Kot so za nas pojasnili gre za globine, kjer se vplivi nalivov in neurij ne zaznajo.
“Drugače je na manjših zajetjih, kjer se vplivi kažejo predvsem kot povečana motnost vode in posledična mikrobiološka neskladnost vode, to je prisotnost večjega števila mikroorganizmov, ki so lahko tudi fekalnega izvora,” so še dodali.
V času visokih temperatur se voda preventivno razkužuje
Dezinfekcija pitne vode je preventivni postopek, s katerim v Mariborskem vodovodu uničujejo morebitno prisotne mikroorganizme v vodi. Za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo in uporabe pitne vode brez omejitev v obdobju visokih temperatur je potrebna občasna preventivna dezinfekcija pitne vode.
Prosti klor kot dezinfekcijsko sredstvo v vodi nima barve, vonja in okusa.
Če pride do pojava zaznavanja klora to pomeni, da je klor reagiral z mikroorganizmi v vodi, kar je lahko posledica neustreznega vzdrževanja hišnega omrežja, slepih rokavov oziroma zastajanja vode in podobno. Če iz pipe priteče voda z vonjem po kloru, je treba preveriti stanje hišnega omrežja, vključno z vgrajenimi elementi, kot so bojlerji, morebitni filtri in drugo. Le-te je treba vzdrževati v skladu z navodili proizvajalca. “Porabnikom predlagamo redno izpiranje na vseh izlivih, in sicer naj voda na vseh izlivih teče vsaj 2 minuti oziroma do ustalitve temperature,” so še dodali.