Problematično protezo so v UKC Maribor vgrajevali v letih od 2006 do 2015, v Slovenijo pa je bilo vse skupaj dobavljenih več kot 3200 spornih vsadkov.

Celjsko okrožno sodišče je pred časom v tožbi zoper dobavitelja kolčnih vsadkov bolniku prisodilo 17.476 evrov odškodnine zaradi napake na vsadku. Vrat posebne kolčne endoproteze se je namreč zlomil po dveh letih od vsaditve. Leto pozneje je te dele proteze ameriški proizvajalec odpoklical s trga, uporabljali pa so jih v več slovenskih bolnišnicah, med drugim tudi v UKC Maribor.

Kot je pred dnevi poročal časnik Delo, gre za prvi primer, ko je bolniku na sodišču uspelo dokazati, da je imel kolčni vsadek, ki je bil dve leti v njegovem telesu, napako. V Slovenijo naj bilo sicer dobavljenih 3244 izmenljivih vratov ameriške družbe Wright Medical Technology (zdaj MicroPort Orthopedics), koliko natančno so jih vgradili, ne ve nihče.

Kot rečeno so omenjene kolčne vsadke uporabljali tudi v UKC Maribor. Kot so pojasnili za naš portal, so problematično protezo proizvajalca Wright Medical vgrajevali od leta 2006 do 2013, posamezne primere pa še leta 2014 in 2015. »Vse skupaj smo v naši ustanovi vgradili v tem obdobju 719 omenjenih protez. Na letni ravni vgradimo na Oddelku za ortopedijo 400 kolčnih endoprotez in preko 550 na nivoju UKC Maribor, vgrajujejo se tudi na Oddelku za travmatologijo,« je pojasnil dr. Andrej Moličnik, predstojnik Oddelka za ortopedijo UKC Maribor.

Strokovnjaki analizirajo problematične implantate

Ko je prišlo do zapletov oziroma so ugotovili, da imajo kolčni vsadki napako, so na oddelku povabili na kontrolni pregled vse bolnike pri katerih je obstajalo povečano tveganje za morebiten lom. »Ob kontrolnem pregledu smo, tudi s pomočjo rentgenske in laboratorijske diagnostike, iskali morebitne pokazatelje, ki bi napovedovali zlom v prihodnosti, vendar teh nismo uspeli identificirati. Poleg tega, od pojava težav naprej, Oddelek za ortopedijo aktivno raziskovalno sodeluje z zunanjimi strokovnjaki kot so Fakulteta za  strojništvo Univerze v Mariboru, Inštitut Jožef Stefan v analizah problematičnih implantatov z željo po razjasnitvi tovrstnih komplikacij,« je še pojasnil Moličnik.

»Ob kontrolnem pregledu smo, tudi s pomočjo rentgenske in laboratorijske diagnostike, iskali morebitne pokazatelje, ki bi napovedovali zlom v prihodnosti, vendar teh nismo uspeli identificirati. Poleg tega, od pojava težav naprej, Oddelek za ortopedijo aktivno raziskovalno sodeluje z zunanjimi strokovnjaki kot so Fakulteta za  strojništvo Univerze v Mariboru, Inštitut Jožef Stefan v analizah problematičnih implantatov z željo po razjasnitvi tovrstnih komplikacij,« je še pojasnil Moličnik.

V Sloveniji so sporne kolčne vsadke, ki jih je dobavljalo podjetje Mark Medical, zraven UKC Maribor vgrajevali še v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Splošni bolnišnici Celje. V Valdoltri so po poročanju Dela te endoproteze nehali uporabljati že leta 2012.

Trenutno so sicer čakalne dobe na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor za vstavitev endoproteze pri vseh operaterjih znotraj zakonsko opredeljenih dopustnih čakalnih dob.