V Mariboru kulinarična ponudba postaja vse bolj pisana in svetovljanska, mesto pa bo oktobra deležno še nečesa povsem novega – obeta se avtentičen indijski brunch!
Hotel Habakuk bo 19. oktobra 2025 ob 12. uri odprl vrata v svet začimb, vonjev in okusov, ki jih doslej v mestu skoraj nismo poznali. Gostje bodo lahko izkusili kulinarično potovanje, ki se bo raztezalo od uličnih bazarjev Delhija do obmorskih jedi iz Goe.
Kaj prinaša brunch?
Organizatorji obljubljajo razkošno mizo, ki bo po meri tako ljubiteljev mesa kot tistih, ki prisegajo na bolj zelenjavne okuse.
Med jedmi se bodo znašli:
- piščančji curry v gostih omakah, ki jih prepoznamo po značilni kombinaciji kurkume, koriandra in ingverja,
- »butter chicken«, kremasta klasika severne Indije, ki je zaradi svoje blage pikantnosti priljubljena po vsem svetu,
- dal iz leče in čičerike, ki bo razveselil vegetarijance,
- »biryani«, dišeča riževa jed, polna zelenjave in začimb,
- sveže pečen »naan«, mehka ploščata kruhka, ki se priležejo k vsakemu kariju,
- hrustljavi »samosi«, polnjeni z začinjeno zelenjavo ali mesom, posebna morska poslastica – riba v kokosovi omaki, pripravljena po receptu iz južne Indije.
[[image_1_article_81362]]
Za sladkosnede bo pripravljen izbor tradicionalnih indijskih sladic, kot so gulab jamun (ocvrte kroglice v sladkem sirupu), kheer (rižev puding s kardamomom) in ladduji, kroglice iz čičerikine moke, ki jih v Indiji pogosto podarjajo ob praznovanjih.
Žar in glasba za pravo izkušnjo
Posebnost bruncha bo priprava jedi pred gosti. Kuharji bodo sproti pekli naan in pripravljali tandoori specialitete, pečene na žaru, ki slovijo po svojem dimljenem okusu. S tem bodo obiskovalci dobili pristen občutek indijske ulične hrane, kjer se kuhinja in druženje srečata v istem trenutku.
Vzdušje bo zaokrožila glasba. Nežni zvoki sitarja in ritmi table bodo ustvarili kuliso, ki bo k jedem dodala pridih Indije, dežele, kjer hrana še zdaleč ni samo obrok, ampak način povezovanja ljudi.
Zakaj prav indijski brunch?
Maribor ima bogato kulinarično ponudbo, a azijski okusi so v mestu doslej ostajali v senci kitajske in japonske kuhinje. Indijska hrana, znana po svoji raznolikosti, uporabi svežih začimb in filozofiji deljenja, je pri nas prava redkost. Zato brunch v Habakuku pomeni več kot enkraten dogodek, saj prinaša signal, da se tudi v Mariboru odpira prostor za globalne kulinarične vplive.
Cene in rezervacije
Cena brunch doživetja je 50 evrov na osebo, za otroke do 12. leta pa 25 evrov. Ker je zanimanje veliko, v hotelu priporočajo, da rezervacijo opravite pravočasno – bodisi po telefonu na 02 300 81 00 bodisi prek e-pošte na [email protected].
Brunch kot kulturno srečanje
Dogodek ne bo le kulinarični, ampak tudi kulturni. Indija je znana po tem, da se okoli hrane spletajo prazniki, poroke, družinska srečanja in celo verski obredi. Habakuk želi z brunchom obiskovalcem ponuditi prav ta občutek skupnosti – sedenje v dobri družbi, pokušanje novih okusov …
Indijski brunch v Hotelu Habakuk je obljuba potovanja brez letalske vozovnice. V enem popoldnevu bo mogoče začutiti, zakaj indijska kuhinja velja za eno najbolj pisanih in čustveno nabitih kulinaričnih tradicij na svetu. Mariborčani – in vsi, ki boste 19. oktobra v mestu – boste imeli priložnost, da začutite Orient na krožniku, ob tem pa v družbi glasbe in topline gostoljubja okusite, kako se svet srečuje na Pohorju. Se vidimo?