Maribor

V Maribor bo konec septembra pripeljal vlak spomina na žrtve holokavsta

Sara Jagodič, 26.08.21 ob 15:33

Originalen vagon, ki je leta 1941 prevažal sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike, bo septembra letos iz Berlina mimo znamenitega taborišča Bergen Belsen pripeljal vse do uničevalnega taborišča Stalag XVIII-D v mariborskem Melju.

V Maribor bo konec septembra pripeljal vlak spomina na žrtve holokavsta

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor (MRC), kjer je hkrati nastajajoči muzej nekdanjega taborišča za sovjetske vojne ujetnike Stalag XVIII-D v Melju, letos pripravlja številne aktivnosti ob obeležitvi pomembnih dogodkov.

Notranjost taborišča v Melju na Einspielerjevi ulici.

V letošnjem letu namreč obeležujemo 80. obletnico uničevalnih taborišč po Evropi in 75-letnico nuernberških procesov, na katerih so bili predstavljeni tudi dokumenti meljskega taborišča. Ob tej priložnosti bo v Maribor pripeljal tudi t.i. “vlak spomina”. Center v sodelovanju s tujimi organizacijami in zgodovinarji pripravlja tudi edinstven projekt, ki mu ni enakega v Evropi. Gre za vlak spomina, ki mu nekateri pravijo tudi vlak smrti,” je na današnji tiskovni konferenci pojasnil direktor MRC Janez Ujčič.

Mednarodna slovesnost ob koncu septembra

30. septembra letos bo namreč v Maribor pripeljal originalen vagon, ki je leta 1941 prevažal sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Ta je krenil na svojo spominsko pot ob 80. obletnici iz Berlina, mimo znamenitega taborišča Bergen Belsen, njegova zadnja postaja pa bo ob uničevalnem taborišču Stalag v Melju.

Originalen vagon so restavrirali s podporo in pomočjo Slovenskih železnic, v njem pa bo umeščena razstava. Da bo ta prispel v Maribor, je rezultat dogovora s partnerji projekta, med katerimi so slovensko veleposlaništvo v Nemčiji, nemško in rusko veleposlaništvo v Sloveniji, Spominski center Bergen-Belsen, Nemško-ruski muzej v Berlinu in Muzej zmage iz Moskve.

Sklepno dejanje, nad katerim je prevzel pokroviteljstvo predsednik republike Borut Pahor, bo 30. septembra potekalo na območju nekdanjega nacističnega taborišča v Melju, spremljali pa ga bosta tudi odprtji dveh razstav v muzejskih prostorih taborišča. Prva bo na temo življenja sovjetskih vojnih ujetnikov, druga pa o življenju zavezniških vojnih ujetnikov – Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Židov, ki so bili zajeti v Grčiji.

Pripravili tudi gostujoče razstave

Predstavnica centra Iza Verdel je ob tem spomnila, da so v soboto v Memorialnem muzeju Bergen Belsen odprli razstavo Ne pozabite!, Stalag XVIII-D, ki jo je za MRC Maribor pripravila ekspertna skupina zgodovinarjev na čelu z Vladimirjem Prebiličem, Sašem Radovanovičem in Laro Drev. Častna gosta odprtja sta bila slovenski veleposlanik v Berlinu Franci But in direktorica muzeja Bergen Belsen Elke Gryglewski.

Gre sicer za začetek projekta Zamolčane žrtve holokavsta in Vlak spomina, ki se bo v kratkem selila v Berlin, v Nemško ruski muzej, in se končala s sklepno slovesnostjo v Mariboru.

S projektom Zamolčane žrtve holokavsta želimo obujati in utrjevati vrednote, ki jih Evropa utrdila ob koncu 2. svetovne vojne, predvsem želimo, da se zgodovinska dejstva ne pozabijo in da je to klic, oziroma točka za mlajše generacije, da se to nikoli več ne bi pripetilo v naši prihodnosti,” je pojasnila predstavnica centra Iza Verdel.

Razstava o Stalagu v Berlinu.

Razstava o meljskem taborišču v Bergen Belsnu.

V MRC so v spomin na grozote, ki so se dogajale znotraj taborišča, pripravili razstavo Druga fronta, ki pa zaradi epidemiološke situacije do letos ni bila odprta za javnost. Obenem je za center velik izziv predstavljala tudi opuščena infrastruktura, ki so jo prav v letošnjem letu pričeli aktivno urejati in obnavljati.