Poročali smo že, da so v društvu AETP (Animal Enterpride Transparency Project) v okviru mednarodnega projekta Transparentnosti živalskih obratov objavili posnetke slabega ravnanja s prašiči in govedom iz mariborske klavnice Košaki TMI. V društvu AETP so ob objavi posnetkov zapisali, da mesarji v Košakih na klavni liniji živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami. Poudarili so, da tudi “omama pred izkrvavitvijo do živali ni nič bolj prizanesljiva”.

V mariborski tovarni mestnih izdelkov Košaki so se na obtožbe že odzvali. Poudarili so, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov grozljivega ravnanja s prašiči in govedom v njihovi klavnici zato obžalujejo, da pri tem niso “vedno v celoti uspešni”.

“V družbi si nenehoma prizadevamo za to, da spoštujemo nacionalne predpise in predpise Evropske unije, k temu pa nas zavezujejo tudi standardi kakovosti, ki jih imamo vpeljane za zagotavljanje neoporečnosti in varnosti živil,” so zapisali v Košaki TMI.

Gre za ustaljene postopke in prakse

V Košakih so zatrdili, da tekoče izvajajo nadzore sodelavcev, prav tako pa sledenje predpisom zagotavljajo inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki da so vedno prisotni ob zakolu živine. “Iz objavljenega posnetka je razvidno, da v naših prizadevanjih nismo vedno v celoti uspešni, kar seveda obžalujemo,” so poudarili.

Kot so podčrtali v Košakih, pa tudi predstavniki društva AETP, “ki so izpostavili domnevno sporno ravnanje”, ugotavljajo, “da iz posnetkov ne izhajajo večje nepravilnosti in proces poteka po ustaljenih postopkih in praksah, ki jih nalaga zakonodaja Evropske unije in podrejeno tudi domači predpisi”.

Ob tem so navedli, da z rednimi izobraževanji in preizkusi znanj skrbijo, da sodelavci, ki ravnajo z živalmi, posedujejo ustrezna znanja in spretnosti za to. “V zadnjem letu smo tako iz tega področja izvedli 16 internih in tri zunanja izobraževanja sodelavcev. V primeru, ko ugotovimo neustrezno ravnanje sodelavcev, tudi ustrezno sankcioniramo,” so pojasnili.

V lasti mesarije Žerak iz Podlehnika

Mariborsko Tovarno mesnih izdelkov Košaki z okoli 100 zaposlenimi sicer zadnjih nekaj let lastniško obvladuje podlehniška mesarija Žerak. Lansko leto je zaključila z 10,7 milijona evrov prihodkov, kar je dobrih pet odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je vknjižila 38.000 evrov dobička, poroča STA.

Tokratni posnetki slabega ravnanja z živalmi niso prvi, že poleti so namreč zaokrožili tovrstni posnetki s farme Ljutomerčan v Ljutomeru.