Na Trgu svobode so v dveh dneh zbrali okoli 700 kilogramov knjig, igrač, tekstila in obutve ter različnih elektronskih aparatov.

Regionalna razvojna agencija za Podravje-Maribor je s partnerji evropskega projekta Urbana zemljina za hrano uspešno ponovila akcijo zbiranja še uporabnih stvari, ki jih ljudje iz različnih razlogov ne potrebujejo več.

Vse omenjene izdelke, med drugim številne še delujoče, ki so jih v Mariboru zbirali v sklopu evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, je prevzelo podjetje Zeos. Slednje se je pridružilo osveščanju na področju podaljševanja življenjske dobe elektronskim aparatom, ki sodijo v skupino odpadkov, katerih količine strmo naraščajo.

V vozilu E-transformer 2.0, ki so ga v Sloveniji premierno predstavili prav v Mariboru, so zadnja dva dni zagotavljali tudi manjša popravila in odkup mobilnih telefonov, kar so izkoristili predvsem starejši obiskovalci. Ostale predmete je prevzelo društvo Aktiviraj se!, ki je prav tako partner projekta in bo preko svoje Ropotarnice in ostalih kanalov distribucije poskrbelo, da bodo vse stvari ponovno uporabljene.

Spremeniti želijo miselnost občanov o odpadkih

Kot je ob koncu akcije povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved, si na mestni občini, ki je vodilni partner projekta, prizadevajo spremeniti miselnost občanov o odpadkih. Želijo namreč, da vsi začnejo razmišljati o tem, kako bolj odgovorno ravnati z odpadki. “Opažamo, da je odziv občanov dober, zavedamo pa se, da bo zaradi pomanjkanja naravnih virov ponovna uporaba v prihodnje morala postati način našega življenja,” je še dodal podžupan.

Direktor regionalne razvojne agencije Uroš Rozman pa je napovedal, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za pridobivanje projektov, ki v središče postavljajo krožno gospodarstvo in bodo koristni za celotno regijo. S svojim letošnjim preoblikovanjem so postali ena največjih razvojnih agencij v Sloveniji z več kot 50 izvajajočimi projekti, s katerimi podpirajo najširši spekter razvoja Podravje.

Rezultate projekta Urbana zemljina za hrano bodo delno prenesli tudi v projekt Food Wave, ki v središče postavlja osveščanje mladih o trajnostnem načinu pridelave in porabe hrane, je še povedal Rozman.

V zameno za še uporabne stvari so okoljsko osveščenim obiskovalcem podarili okoli 200 razgradljivih lončkov, ki so izdelani iz odpadnih žitaric, okoli 150 lončkov za napitke, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, in več kot 300 zavojčkov slovenskih ekoloških semen čebule, peteršilja, bazilike, zimske postile in koriandra.

Dogodek je sicer povezal dva evropska projekta, ob Urbani zemljini, ki ga osem partnerjev zaključuje ta mesec, še projekt Spodbujamo e-krožno v organizaciji Zeosa, Zbornice komunalnega gospodarstva in podjetja TSD, ki ga sofinancirata okoljsko ministrstvo in Evropska komisija. Glavni cilj je uporaba mestnih odpadkov za proizvodnjo takšnih zemljin, s katerimi lahko povečujejo lokalno prehrambeno samozadostnost in zmanjšajo ogljični odtis.