Za vas smo zbrali nekaj povsem naravnih kopališč na Štajerskem in širši okolici, kamor se lahko na vroč nedeljski dan zapeljete z vašimi mulci.

Niste največji pristaš kloriranih bazenov, po drugi strani pa se sprašujete, če je voda naravnih kopališč zares neoporečna? Za vas smo zbrali nekaj naravnih kopališč na Štajerskem in širši okolici, kamor se lahko odpravite z vašimi otroci in kjer izvajajo redne kontrole vode.

  1. Jezero ob kampu Menina

FOTO: Facebook

Jezero v avtokampu Menina se nahaja v kraju Rečica ob Savinji, 20 kilometrov od avtoceste med Celjem in Ljubljano. Je le 20 minut oddaljen od znamenite Logarske doline in vzame 1,5 ure vožnje iz Maribora. Umetno jezero kampa napaja voda sosednje reke Savinje. Žal je ob jezeru le malo sence, zato je zaželjen lasten dežnik, sicer pa se ljudje lahko okrepčajo in pred soncem skrijejo v tamkajšnjo restavracijo. V jezeru so na voljo deske za skakanje v vodo in trampolin za otroke.

  1. Vodni park Radlje ob Dravi

FOTO: Facebook

Vodni park Radlje ob Dravi predstavlja prvi biološki bazen v Sloveniji. Za čistočo in kakovost vode skrbijo naravni sistemi oziroma biološka čistilna naprava, zato se v vodo ne dodaja nobenih kemikalij. V “bazen” je prav tako strogo prepovedano urinirati, saj v vodi ni nobenih sredstev za dezinfekcijo (denimo klor). Kopalcem je na voljo preko 2000 kvadratnih metrov plavalnih površin. Ostala površina v izmeri 8200 kvadratnih metrov predstavlja kopni del, kjer se nahaja plaža, zelenica, otroška igrala, pripadajoči objekt z garderobami, sanitarijami in tuši ter gostinski lokal z veliko teraso. V neposredni bližini igrišče za odbojko na mivki in nogomet. V vodnem parku so poskrbeli tudi za najmlajše; Zanje so na voljo tobogan, igrala in bazen za malčke čofotalček. Žal pa ni naravne sence, zato je potrebna uporaba dežnikov.

  1. Schwarzl See na avstrijskem Štajerskem

FOTO: Facebook

Kakšnih 45 minut vožnje iz Maribora, malo pred nakupovalnim centrom Seiersberg v predmestju Gradca se lahko okopate v ogromnem jezeru Schwarzlsee, kjer se bodo najmlajši navduševali nad račkami, tremi tobogani, za nekoliko starejše mulce pa je na voljo plezalna mreža. Jezero je res veliko in na vsaki strani se najdejo kakšne atrakcije, od bara, kjer dj vrti elektronsko glasbo, do športnih atrakcij na vodi (kite, smučanje na vodi, pedalini …). Jezero je že na začetku dokaj globoko in tako neprimerno za učenje plavanja. Sence pa je dovolj, saj je možna obilica namestitev pod drevesi v okolici jezera.

  1. Velenjsko jezero

FOTO: Facebook

Na območju Velenja so na voljo tako imenovana Šaleška jezera – Škalsko, Družmirsko in največje, Velenjsko. Velenjsko jezero je sodeč po raziskavah povsem čisto in neoporečno za kopanje. Okoli jezera so na voljo urejene sprehajalne poti, tako da se lahko z otroci podate tudi na potep. K sreči je ob jezeru obilo naravne sence. V neposredni bližini jezera je na voljo okrepčevalnica, streljaj proč pa se lahko dodobra najeste v restavraciji Jezero. Ob jezeru so uredili tudi prostor za kampiranje in pripravo piknikov. Tudi za športne dejavnosti je bilo poskrbljeno, jezero namreč nudi vožnjo s kanuji, jadranje in potapljanje, v širši okolici pa so urejena igrišča za košarko, nogomet, mini golf, tenis in odbojko na mivki.