V tem tednu poteka že 38. slovenski Teden boja proti raku, ki se z različnimi aktivnostmi odvija med 1. in 7. marcem 2021. Letos bo geslo akcije Obvladovanje raka s cepljenjem.

Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, se kot članica Zveze slovenskih društev za boj proti raku pridružuje akciji osveščanja, ki bo potekala od 1. do 7. marca 2021. Na pobudo Zveze Slovenska unija pacientov in Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, se je v okviru tega tedna začel projekt, ki so ga poimenovali »ZLATA MAŠNA.«

Število obolelih za rakom narašča, umrljivost pa pada

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) letno po vsem svetu pri okoli 400.000 otrocih in mladostnikih, do 19. leta starosti na novo odkrijejo raka. Po podatkih Onkološkega inštituta v Ljubljani, je najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih levkemija. V Sloveniji letno za rakom umre od 10 do 15 otrok in mladostnikov do 19 leta starosti. Število mladih obolelih zadnja leta narašča, umrljivost pa upada. Simbol boja proti otroškemu raku je zlata barva oziroma zlata pentlja. Za namene osveščanja javnosti o tej temi in zbiranja sredstev za pomoč obolelim otrokom za rakom, so zagnali projekt »Zlata mašna«.

Vsi zainteresirani, ki želijo sodelovati v tem projektu, si lahko metuljček z imenom »ZLATA MAŠNA« ogledajo in naročijo na spletni strani sodelujočega podjetja Moi od 1. marca 2021 dalje. Akcijo ZLATA MAŠNA sta med prvimi podprla mariborski župan Saša Arsenovič in župan občine Lovrenc na Pohorju, Marko Rakovnik.

V sodelovanju z UKC Maribor – Oddelek za onkologijo in podjetjem Moi iz Maribora, ki izdeluje modne dodatke iz slovenskega lesa, želijo javnosti predstaviti nov model lesenega metuljčka, ki so ga poimenovali »Zlata mašna«. Pobudniki so sodelovanju pritegnili Tino Krajnc, lastnico podjetja Moi, ki s svojo ustvarjalno žilico ustvarja unikatne in ročno izdelane lesene izdelke. Z njeno pomočjo je nastal metuljček, ki so ga poimenovali »Zlata mašna«, ki ga v tem tednu prvič predstavljajo javnosti. Ekonomistka Tina Kranjc prihaja iz mesta, ki je obdano z naravo. S svojim ustvarjanjem nadaljuje družinsko tradicijo, saj je že njen dedek bil tesar. Iz ljubezni do narave in lesa sta s partnerjem, gradbenim inženirjem, združila moči in za izdelke uporabljata les, ki ga pridelajo sami, na njihovi kmetiji, nedaleč stran od mestnega vrveža.

Vsi zainteresirani, ki želijo sodelovati v tem projektu, si lahko metuljček z imenom »Zlata mašna« ogledajo in naročijo na spletni strani sodelujočega podjetja Moi od 1. marca 2021 dalje. Akcijo Zlata mašna sta med prvimi podprla mariborski župan Saša Arsenovič in župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik.

V sklopu akcije tudi izobešanje plakatov

V sklopu 38. slovenskega Tedna boja proti raku bo med ostalimi aktivnostmi organizirano tudi izobešanje plakatov ter zgibank 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku v vseh zdravstvenih domovih v Sloveniji. Akciji, ki jo na Štajerskem koordinira Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, se pridružuje tudi Zveza Slovenska unija pacientov, Društvo za promocijo pacientovih pravic in dolžnosti Maribor, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca v Mariboru, Alma mater Europaea-ECM, Mariborska knjižnica, občina Maribor, občina Lovrenc na Pohorju, občina Hoče Slivnica, občina Duplek, občina Selnica ob Dravi, občina Ruše in občina Miklavž na Dravskem polju.

V Tednu boja proti raku organizatorji izpostavljajo tudi aplikacijo WASABY, ki je bila razvita v okviru projekta WASABY, ki ga financira Evropska unija. Zasnovana je po načelu učenja z igro in tekmovanjem ter pomaga razumeti sporočila  Evropskega kodeksa proti raku. Razvili so jo strokovnjaki Zveze evropskih lig proti raku (ECL) v sodelovanju z Mednarodno agencijo za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (IARC-WHO), sodelovali pa so tudi sodelavci slovenske Zveze. 

V Tednu boja proti raku organizatorji izpostavljajo tudi aplikacijo WASABY, ki je bila razvita v okviru projekta WASABY, ki ga financira Evropska unija. Zasnovana je po načelu učenja z igro in tekmovanjem ter pomaga razumeti sporočila  Evropskega kodeksa proti raku. Razvili so jo strokovnjaki Zveze evropskih lig proti raku (ECL) v sodelovanju z Mednarodno agencijo za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (IARC-WHO), sodelovali pa so tudi sodelavci slovenske Zveze. Nosilci projekta vabijo vse zainteresirane, da si  sami naložijo aplikacijo na svoje mobilne naprave (na voljo je tako za Android kot za iOS operacijski sistem, brezplačno v nekaj sekundah v Google ali Apple trgovini) in jo preizkusijo ter delijo tudi z mladostniki v ožji ali širši družini. Na voljo je v slovenskem jeziku.

Rak je gotovo ena tistih bolezni, ki bi jo večina raje preprečila kot zdravila – a kako? Že nekaj desetletij poznamo strokovno utemeljena priporočila, imenovana Evropski kodeks proti raku. Gre za preprostih in jasnih 12 nasvetov, z upoštevanjem katerih bi lahko dokazano preprečili od 30 % do 50 % vseh vrst raka. Leta 1986 so strokovnjaki programa »Evropa proti raku« na osnovi dotedanjih spoznanj o tem, kateri dejavniki iz življenjskega in delovnega okolja so povezani z nastankom raka in kaj je mogoče ukreniti, da se zmanjša breme te bolezni, izdelali prvo različico Evropskega kodeksa proti raku. Gre za nasvete, ki naj bi pripomogli k temu, da bi se, če bi jih upoštevali, zmanjšala obolevnost in umrljivost za rakom. Nova spoznanja o nevarnostnih dejavnikih, pa tudi o ukrepih za čim prejšnje okrevanje morebitne bolezni, so vodila do dodatnih dopolnitev kodeksa, nazadnje leta 2014.