17°C

Takšna je ideja za obnovo zapuščenih zaporov v Mariboru

03.03.2017 ob 06:57 05.03.2017 ob 16:55
Projekt, ki stremi k reaktivaciji in sanaciji velikih opuščenih stavb, ki so izgubile svoj prvotni namen in so v slabem fizičnem stanju.

V prostorih oddelka za arhitekturo Univerze v Mariboru je potekala druga javna delavnica pod naslovom ”Oživitev degradiranega območja in stavbe KPD” – stavbnega kompleksa nekdanjega moškega zapora. Program je potekel v dveh delih. V prvem delu so študenti predstavili idejne projekte ureditve območja in stavbe ‘KPD’, ki so nastale v okviru rednega študijskega programa arhitekture pri prof. dr. Sitar in pod vodstvom montorja arhitekta Nussmuellerja.

Predstavitev je bila izvedena v okviru mednarodnega srečanja partnerskih mest projekta URBACT III – 2nd Chance (Druga priložnost za degradirane stavbne komplekse). V drugem delu delavnice so udeleženci v treh skupinah predebatirali predstavljene idejne projekte in iskali ideje za vsebinsko nadgradnjo na področjih kulture, gospodarstva in urbanizma.

Projekt zasnovan iz treh idejnih zasnov

”Kulturni center Maribor”

Za ta predlog je značilen poudarek na funkcionalni in oblikovni zasnovi notranjosti stavbe KPD, katere vsebinsko težišče je na različnih kulturnih dejavnostih, med katerimi izstopata zasnova mestne knjižnice in center sodobnega plesa z večnamensko dvorano. Okoliški prostor bi preuredili v park s paviljoni in parkiriščem v podzemni etaži.

”Tržna pot”

Ta rešitev se opira na obstoječi program nakupovalnega središča Europark. S povezavo preko zastekljene pasaže oblikuje potezo tržne osi, ki povezuje Europark s KPD in preko zelenih površin vodo v nov trgovski objekt. V južni del območja umešča novo poslovno-stanovanjsko stolpnico, ki skupaj s stolpnico mariborske bolnišnice tvori simbolno podobo mestnega portala.

”Otok prebujenja”

Študentska rešitev v tem primeru predvideva povezavo območij nad poglobljeno mestno vpadnico s ploščadjo in tako ustvari novo zeleno središče. Stavbi KPD doda uporabne površine v dveh etažah pod ploščadjo, nanjo pa umesti nove vsebine dvorane in odprtega prizorišča.

Stavbni kompleks nekdanjega moškega zapora ”KPD” je bil zgrajen okoli leta 1885 kot tipična peterokraka zgradba, ena najbolj modernih na tedanjem Avstro-Ogrskem območju. Sedaj je več kot 60 odstotkov stavbe prazne in je v zelo slabem, razpadajočem stanju.

Druga priložnost – Prebujanje ‘spečih velikanov’

Projekt stremi k reaktivaciji in sanaciji velikih opuščenih stavb, ki so izgubile svoj prvotni namen in so v slabem fizičnem stanju, vendar bi s celovito revitalizacijo lahko predstavljale velik potencial za trajnostni razvoj soseske in celotnega mesta. Maribor se v okviru tega projekta osredotoča na dva objekta, to sta stavba nekdanjega zapora ‘KPD’ in osrednja stavba Železničarske kolonije.

Za projekt odgovorni mnogi

Pod vodstvom odgovorne vodje študentskega projekta izr. prof. dr. Metke Sitar in mentorstvom Wernerja Nussmüllerja so ob pomoči asistentke Nataše Šprah študenti Blaž Flisar, Mina Gutovič, Peter Klement, Nastja Klinc, Mihaela Kočila, Nuša Korošak, Lea Korošec, Gregor Kurbos, Katja Nežmah, Ivan Pićurič, Jaka Potočnik, Sandi Premrl, Jure Sakelšek, Dorian Šipoš, Žan Silovšek, Gregor Vida in Nives Žagart pripravili raznolike ideje, ki so jih združili v prej omenjene tri različne usmeritve oz. idejne projekte. Skupna sta jim celostni pristop k oživitvi stavbe ter njeno povezovanje z okoliškim mestnim tkivom.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Mariborčanka pri mesarju kupila meso, sledil je šok

Kupovalka je kupila svinjsko stegno, ko ga je doma razrezala je v njem naletela na sivo-zeleno vsebi...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Mariborčani zaužijejo največ mesa, jedi iz pločevink in juh iz vrečk

Kakšne so prehranske navade ljudi v mariborski zdravstveni regiji?

IZPOVED BREZDOMCA: "Trdo sem delal, čez noč pa izgubil vse"

Zgodbe brezdomcev so si v veliki večini podobne, izguba službe je s sabo prinesla vedno večjo sti...

Aktivist Jašar vztraja, da je s konopljo pomagal bolnikom

Na ponovljenem sojenju je Jašar priznal, da svoje početje nadaljuje in da bo tako še naprej, ker ...