11. november je zlasti za Štajerce zelo pomemben dan. V Mariboru so ta datum oklicali kar za svoje novo leto. Pri tem je zanimivo, da se v zadnjih letih mošt spreminja v mlado vino precej prej, kot goduje sv. Martin, ki je bil, mimogrede, resnična zgodovinska osebnost.
Martinovo bi skoraj lahko premaknili
Priznana enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik pojasni, da je martinovo ljudski praznik, ki simbolično označuje konec dela na poljih, vrtovih in v vinogradih. "Pred tridesetimi in več leti se je v tem času, torej ob martinovem, vino res že zaključilo z vrenjem in začelo razvijati svoje prave lastnosti. Zadnja leta pa zaradi podnebnih sprememb potekajo trgatve pogosto več kot mesec dni prej, zato bi martinovo skoraj lahko premaknili. A vseeno, ker so trgatve prej, vina prej dozorevajo in ob martinovem že kažejo svoj pravi obraz."
Mlado vino je lahko v prometu najdlje do 31. januarja
Po pravilih lahko vinogradnik vino označi kot »mlado vino« in ga da v promet že 30 dni po trgatvi, najkasneje pa do 31. januarja naslednjega leta. "Pri mladih vinih so vsi procesi nekoliko, bomo rekli, prisilno narejeni. Vino v prometu mora biti čisto, kar pomeni, da ga moramo bistriti, filtrirati ter stabilizirati na žveplo in vinski kamen. Po naravni poti pa vino potrebuje dalj časa, da dozori in se stabilizira - tam nekje v pomladnih mesecih."
Sogovornica doda, da je danes, ko je napredovalo znanje in so kleti sodobno opremljene, mogoče pridelati zelo kakovostna mlada vina. "Iz izkušenj lahko povem, da smo letos na našem zavodu ocenili že več kot sto mladih vin. In vsa kažejo značilnosti odličnega letnika 2025. Lahko zagotovimo, da bodo vinoljubi uživali tako ob mladih kot tudi pozneje dozorelih vinih, ki se trenutno še razvijajo v kleteh."
